Lepattantak a magyar falról a horvát óriások

Nagy Viktor vicsorgása a maradék kedvüket is elvette. Benedek biztos benne, hogy döntőbe jutunk.

Gabay Balázs
2016. 01. 19. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellentmondást nem tűrő magabiztossággal nyilatkozott a negyeddöntő előtt Benedek Tibor, ő pedig általában nem beszél a levegőbe. „Jobbak vagyunk a horvátoknál!” – mondta a szövetségi kapitány, aki a decemberi tesztmeccsek és a temérdek videós anyag megtekintése után alkotott véleményt – a tapasztalatairól, nem pedig a vágyairól. Játékosai is felsorakoztak mögé, és úgy tűnt, el is hiszik, hogy csak ők juthatnak a legjobb négy közé.

Eb-múltunk alapján is nekünk állt a zászló. Eddig egyetlen alkalommal, a kranji tornán, még 2003-ban jártak túl az eszünkön déli szomszédaink Európa-bajnokságon. Nekünk viszont olyan tündöklő emlékeink vannak ellenük, mint az 1999-es firenzei aranydöntő vagy éppen a 2013-as vb-elődöntő.

Álomszerűen kezdődtünk. Nagy Viktornak 10 másodpercet sem kellett várnia, hogy bemelegítsék. Kapusunk felvette a „barcelonai” fonalat: két éve a világbajnokságon örökre befészkelte magát a szurkolók agyába, ahogy az ellenfeleknek küldött fricskákkal, sátáni vigyorral ünnepel védéseit követően. Társai merítettek teljesítményéből Hárai csavargóljával és Hosnyánszky távoli bombájával kezdett alakulni az este. De a horvátok sem lottón nyerték tavalyi vb-ezüstjüket: két emberelőnyt is kihasználtak, és egyenlítettek (2-2).

Hosnyánszky 6 méterről elengedett csavarjánál egyértelműen látszott, hogy van bátorságunk merész húzásokkal próbálkozni – Hárai is ilyen váratlan pöccintéssel szerzett újabb gólt. Hiába tékozoltuk el a megszokott módon az emberfórjainkat, volt bennünk erő, hogy újabb gólokat szerezzünk, hátul pedig vasbetonként álltunk össze. Egy ilyen hévvel küzdő csapatot a kapufa is támogat – 5 méteresnél is.

Odaát viszont épp egy büntető törte meg a becsülettel küzdő horvátokat. Varga Dénes nem kegyelmezett, először vezettünk hárommal (7-4), pont a legjobbkor, a negyedik negyed elején.

Ami még ennél is több: hátul teljesen megtörtük a horvát lövőket. Buric vagy éppen Sukno kezéről több alkalommal nem egyszerűséggel lelopta a labdát Erdélyi vagy Varga Dénes, pedig a 2 méter közeli óriások nem adják könnyen a játékszert. Bejátszani nem tudták a centernek, közel védekeztünk a kapuhoz, a kinti védőink pedig mérhetetlen úszómennyiséggel zavarták meg a nehézbombázókat. Nagynak így sok esetben csak a folyosóba kellett beállnia, sorra kapkodta le a labdákat.

Sukno alattomos ütését követően – azonnali pirossal mehetett zuhanyozni a horvát csillag – Vámos úgy állt bosszút, ahogy kell: hálószaggató lövéssel zárta le a mérkőzést.

A mieink ritkán látható masszív védekezéssel rukkoltak elő, emberemlékezet óta nem kaptunk ilyen kevés gólt vb- vagy Eb-negyeddöntőben. Nagyon egyben van a csapat, ami az M4-nek adott nyilatkozatokból is sejlik.

Elkaptuk a fonalat, óriási energia van bennünk, és csak egyre gyűlik. A hit, a győzni akarás legyőzte a kisebb problémákat. A végére elfáradtam picit fejben. Ez volt eddig a legjobb meccsem, de a csapat adott erőt, nem a védéseim, le a kalappal mindenki előtt. A szurkolók rengeteget számítottak, nélkülük sokkal nehezebb lett volna, a lelátón is jobbak voltunk. Megyünk levezetni a melegítő medencébe, aztán majd jöhet az elődöntő, ahol már nincs könnyű ellenfél

– fejtette ki a végletekig elcsigázott Nagy Viktor a lefújást követően.

Varga Dénes dicsérte az előtte szólót, és biztos benne, hogy a döntőig megyünk.

Most még egy kicsit több kell majd, mint Barcelonában, azóta azért voltak változások a játékban. Mi is újítottunk. Ami nem ment két hete, a felkészülési meccseken, az most bejött. Voltak holtpontok az elmúlt hetekben, de nincs más választásunk, mint hinni egy taktikában, amit elkezdtünk felépíteni. Viktor rendkívüli teljesítményt nyújtott a kapuban, elbizonytalanodtak ettől a horvátok, nem tudták azt játszani, amit akartak. Irány az elődöntő, aztán pedig a döntő!

– adta ki az ukázt a vajkezű Varga-öcs.

Bátyja a rendkívüli motivációt emelte ki, mely minden játékos minden mozdulatában kifejezésre jutott kedden este.

Ide vágytunk, a legjobb négy közé. Hogy mi kellett a mai győzelemhez? Hit és alázat, minden ezután jön csak. Aki kíváncsi a titokra, nézze meg, hogy ordítottunk a blokkok után, hogyan örültünk a góljainkat követően, és milyen volt a hangulat a kispadon egy-egy találatunk nyomán. Van egy végcélunk, de tudatosan csak a következő meccsel foglalkozunk. Jönnek a montenegróiak, akik játékstílusban mást képviselnek kicsit, mint a horvátok, de nehézségben nem lesz különbség a két meccs között. A döntőbe szeretnénk bejutni

– osztotta meg vágyait a csapatkapitány, Varga Dániel.

Benedek Tibor megkönnyebbülten érkezett a mikrofon elé. A döntőt illetően nincsenek kétségei, mi fogunk oda bejutni.

Nagy kő esett le a szívemről. Ilyen nagy küzdelmekért, meccsekért érdemes edzőnek lenni. Hogy az ember végignézhesse, hogy tud egy társaság 3 hét alatt ekkorát javulni. Biztos voltam a csapatomban, és abban is biztos vagyok, hogy megnyerjük az elődöntőt. Ez a magyar válogatott most fejben nagyon erős. Montenegró remekül védekezik, szükség lesz majd egy nagyon jó kapusteljesítményre, mint amilyet ma is láttunk. Elöl voltak kisebb hibáink, de nem erről szólt a meccs. Minden találkozó egy újabb nagy feladat: most be kell jutni a döntőbe, és ki kell jutni az olimpiára.

Csütörtökön 20.15-kor következik Montenegró az elődöntőben.

Férfivízilabda-Európa-bajnokság, Belgrád
Negyeddöntő
Magyarország–Horvátország 8:5 (2:1, 3:2, 1:1, 2:1)
Gólok: Varga Dénes 3, Hárai, Hosnyánszky 2-2, Vámos ill. Vukicsevics 2, Petkovics, Loncsar, Jokovics

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.