Bacskai: Nem engednek nyerni!

Öt magyar ökölvívó még reménykedhet az olimpiai kvóta megszerzésében a samsuni kvalifikációs tornán.

B. M. L.
2016. 04. 13. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedd programban meglehetősen felemás napot zárt a magyar ökölvívó-válogatott a Samsunban zajló európai olimpiai kvalifikációs versenyen. Öt bokszolónk közül ketten – Harcsa Zoltán (75 kg) és Sávoly Gergő (91 kg) – vették sikerrel az akadályokat. Harcsa sima, egyhangú pontozással verte az örmény Arman Hovhikjant, míg Sávoly a szlovák Erik Tlkanecnél bizonyult jobbnak, így mindketten bejutottak a legjobb nyolc közé. A szakemberek szerint a riói részvételre esélyesek közül Varga Miklós (60 kg) és Bacskai Balázs (69 kg) viszont vereséget szenvedett: előbbi a tavalyi Eb-győztes walesi Joseph Cordinától, utóbbi a vb-, és olimpiai bronzérmes olasz Vincenzo Mangiacaprétól kapott ki. Szintén vereséget szenvedett az 56 kilogrammosok között Tar Sándor, őt az ukrán Mikola Bucenko győzte le.

A három vereségből Bacskaié volt a legfájóbb, ugyanis a magyar küldöttség vezetői, a csapattagok és maga az ökölvívó is állítja, elpontozták a meccset. Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke szerint a 2010-es Eb-győztes magyar minden pontozónál megnyerte az első menetet az olaszok olimpiai bronzérmesével szemben, és hiába bokszolt végig jobban, végül megosztott pontozással Mangiacapre jutott tovább.

„Az első és a harmadik menet teljesen egyértelmű volt, Bendzsi sokkal jobban bokszolt, fölényben volt. Érdekes, hogy az egyik bírónál minden menetet ő nyert, a másik kettő döntött az olasz javára. Nagyon elkeserítő az egész, különösen úgy, hogy a folytatásban sokkal könnyebb meccsei lettek volna, meglehetett volna már most a kvóta” – mondta el az MTI érdeklődésére Csötönyi Sándor.

Bacskai rettentően el van keseredve, ugyanis úgy véli, csak azért kapott ki, mert az olasz szövetség elnöke mint a torna fővendége ott ült a vippáholyban. „Az olimpiai kvóta megszerzéséért tartó küzdelem hamar véget ért számomra. Bár örülhetek, hogy legalább egy meccset engedtek nekem nyerni. Lassan már ezért is hálásnak kell lennem a nemzetközi szövetségnek. Évek óta minden fontos meccset szorosan elveszítek, amit már kezdek megszokni, de azt, hogy egy vastagon megnyert találkozót sem tudok megnyerni, alig tudom feldolgozni. Úgy tűnik, az a formám, hogy az ügyeletes nagygóré kedvencével mindig én futok össze. Most mindenki azt mondja nekem, hogy ne legyek elkeseredve, majd legközelebb összejön a kvóta, hiszen Szófiában és Bakuban is lesz erre esélyem, de mi van akkor, ha megint jön egy kiskedvenc Most már elég kevés esélyt látok arra, hogy eljussak Rióba, pedig ez nem a tudásomon múlik. Úgy érzem, hamarabb lesz lottóötösöm, mint hogy valóra válthassam gyermekkori álmom, és ringbe léphessek egy olimpián.”

Bacskainak még két esélye lesz kivívni a riói szereplést: májusban a félprofik (WSB/APB) kvalifikációs tornáján, illetve júniusban Bakuban, az amatőrök utolsó selejtezőtornáján.

Addig is szurkol a még állva maradt öt magyarnak, hiszen Kontrecz Márk (64 kg), Harcsa Zoltán (75 kg), Sávoly Gergő (91 kg) és Bernáth István (91+ kg), illetve a nők 75 kilós kategóriájában érdekelt Szatmári Petra már negyeddöntős, azaz két győzelem választja el őket a riói kvóta megszerzésétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.