Hárman egy lépésre az olimpiától

A Samsunban zajló kvalifikációs amatőrökölvívó-tornán Szatmári, Bernáth és Harcsa a négy közé jutott.

B.M.L.
2016. 04. 13. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fantasztikus sikert aratott a Samsunban zajló kvalifikációs tornán a 75 kilogrammos súlycsoportban versenyző Szatmári Petra. A korábbi ifjúsági világbajnok – aki Erdei Zsolt tanítványa a Madárfészek Ökölvívó Akadémián – az ír Christine Desmond ellen lépett szorítóba, és hatalmas csata után pontozással győzött. Ez azt jelenti, hogy a fiatal bokszoló egy lépésre van a riói olimpiától.

„Petra fantasztikusan bokszolt, kellemes meglepetést szerezve ezzel mindenkinek. Sem ő, sem pedig ír ellenfele egy tapodtat nem lépett hátra, szinte megállás nélkül ütötték egymást, és legnagyobb örömünkre a pontozók Petrát látták jobbnak. Ezzel megvan a válogatott első érme Samsunban, és őszintén remélem, hogy Petra a hiányzó egy lépést is megteszi az olimpia felé vezető úton” – jelentette ki az MNO-nak a helyszínen tartózkodó Kovács László szövetségi kapitány.

A délutáni program utolsó felében lépett szorítóba Bernáth István (+91 kg), aki a bolgár Petar Belberov ellen vívta ki a legjobb négybe jutást. Bernáth ezzel szintén egy lépésre van Riótól, de amíg Szatmárinak mindenképpen döntőbe kell jutnia a kvótáért, addig a nehézsúlyú ökölvívónak vagy az elődöntőben vagy a bronzmeccsen kell még egyet nyernie. „Pisti már az Európa-bajnokságon is összecsapott Belberovval, akit akkor sokkal könnyebben vert, mint most. Pedig az első menet végén kesztyűn keresztül meg megrendítette a bolgárt, és ez az ütés döntőnek bizonyult a továbbiakban” – nyilatkozta a kapitány.

Az esti programban aztán Harcsa Zoltán (75 kg) is csatlakozott Szatmárihoz és Bernáthoz miután Dmitro Mytrofanov ellen pontozással nyert. A londoni olimpia ötödik helyezettje hatalmas csatát vívott ukrán ellenfelével és a győzelmét csak a harmadik menetbeli nagy hajrájának köszönheti. „Zoli erőnléte, küzdeni akarása mindenkit meglepett, a harmadik menetben nyújtott teljesítménye egészen fantasztikus volt. Immár a harmadik meccsét nyerte itt Samsunban és nagyon bízom benne, hogy a csütörtöki pihenőnap után az elődöntőt is sikerrel fogja megvívni” – értékelte Harcsa teljesítményét Kovács László.

Sajnos Kontrecz Márk (64 kg) nem tudott a legjobb négy közé bejutni. A Madárfészek utolsó éves ifije ugyanis egyhangú pontozással kikapott a litván Evaldas Petrauskastól. „Márkon látszott a tapasztalatlanság, de ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményével, mert ő a jövő” – tette hozzá a kapitány.

A 91 kilós Sávoly Gergőnek egyelőre még soknak bizonyult az ukrán óriás a Gevorg Manukian. Utóbbi mindhárom menetet az összes pontozónál elvitte, így Sávoly kiesett. „Sajnos elmaradt a meglepetés, ám Gergő teljesítménye minden dicséretet megérdemel, nem biztos, hogy Bakuban nem lesz képes kivívni a riói kvótát” – zárta beszámolóját Kovács László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.