Megbukott a doppingteszten a csíkszeredai sílövő

A román színekben versenyző Tófalvi Évát ideiglenesen eltiltották a versenyzéstől.

MTI
2016. 04. 13. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 37 éves, csíkszeredai születésű sportolónak a március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintája bizonyult pozitívnak. Tófalvit az IBU doppingbizottságának döntéséig ideiglenesen eltiltották a versenyzéstől. Az Agerpres szerint a sportolót hamarosan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé idézik, de csak azt követően, hogy egy szakértői vizsgálat tisztázza: mennyi idő alatt ürül ki a meldonium a szervezetből.

Tófalvi Éva a 2008–2009-es idényben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján (2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban) ő volt Románia zászlóvivője.

Tófalvi Éva immár a második romániai sportoló, aki meldonium használata miatt akad fenn a doppingteszten. A román hírforrások kedden számoltak be arról, hogy Mirela Lavrik futónő, a márciusi fedettpályás atlétikai világbajnokságon bronzérmes 4x400 méteres román váltó tagja is elbukta a doppingtesztet meldoniummal, amelynek használatán eddig 140-en vesztettek rajta világszerte.

A WADA hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.