Nehézatlétáinknak jöhet a hajrá

A birkózók, a cselgáncsozók és az ökölvívók még reménykedhetnek újabb olimpiai kvótákban.

B. Molnár László
2016. 04. 26. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehézatlétikában eddig egyedül a súlyemelésben zárult le a kvalifikáció, és a magyar válogatott a férfiaknál egy kvótát szerzett, míg a hölgyek nem indulhatnak Rióban. Mivel nem névre szóló az indulási jog, így a hazai szövetségnek kell eldöntenie, ki lesz az olimpiai résztvevő. Dobos Imre, a hazai sportági szövetség (MSSZ) elnöke elmondta, az utolsó pillanatig kivárnának a döntéssel.

– Elsősorban a plusz 105 kilogrammos kategóriában összetettben hatodik, így a mieink közül a legjobb helyen végző Nagy Péter jön szóba, de Soóky Gergelyre is eshet a választás. Végleges döntés júniusra várható – közölte Dobos Imre.

Ökölvívóink közül eddig Harcsa Zoltán (75 kg) rendelkezik kvótával, de a hátralévő májusi félprofi kvalifikációs viadalon Szófiában, és az azt követő júniusi bakui világkvalifikációs tornán további egy-két riói hellyel gazdagodhat a sportág. Kovács László szövetségi kapitány úgy véli, Varga Miklós (60 kg) és Bacskai Balázs (69 kg) mellett a szupernehézsúlyú Bernáth István is kijuthat Rióba.

– A középső súlyokban jó esélyünk lesz, ráadásul Bacskai májusban a félprofik kvalifikációs tornáján is részt vehet, így neki két alkalma is lesz a kvótaszerzésre – árulta el Kovács László.

Tény, hogy a középső súlycsoportokban könnyebb kvótához jutni Bakuban, ugyanis amíg a 49 kilogrammosoknál két, a 91 és +91 kilósoknál egy-egy helyet osztanak ki, a többi hét kategóriában 5-5 kvóta talál gazdára.

A birkózók viszont már az utolsó, isztambuli viadal előtt túlteljesítették a szakvezetők elvárásait – hat részvételi jog megszerzésében reménykedtek –, ugyanis az elmúlt tíz napban megrendezett nagybecskereki és ulánbátori kvalifikációs tornákon a tavalyi vb-n kiharcolt egy kvóta mellé még hetet szereztek. Így szabadfogásban Veréb István (86 kg) és Ligeti Dániel (125 kg), a nőknél Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg), míg a kötöttfogásúaknál Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg), Lőrincz Viktor (85 kg) és Varga Ádám (98 kg) szerzett indulási jogot az országnak. Az olimpiára még nem kvalifikált versenyzőknek a jövő hét végén, Isztambulban lesz az utolsó lehetőségük, hogy kvótát szerezzenek, ahol minden súlycsoportban 2-2 riói helyet osztanak ki.

– Már körvonalazódik, kik kapnak Isztambulban esélyt, és az is biztosnak látszik, hogy június elejére meglesz az utazók névsora is – nyilatkozta Komáromi Tibor, a hazai szövetség alelnöke, szakmai igazgatója.

Cselgáncsban már majdnem két éve folyik a kvalifikációs sorozat, amelyből még két komoly verseny van hátra. Jelenleg nyolc versenyzőnk áll kvótás helyen – a világranglista alapján Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Joó Abigél (78 kg), Ungvári Miklós (73 kg), Csoknyai László (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Bor Barna (+100 kg), valamint Gercsák Szabina (70 kg) kontinentális kvótát érő helyet szerzett –, de ez a szám akár még növekedhet is. Erre elsősorban Cirjenics Miklósnak (100 kg) van esélye, de két éremmel akár Szabó Franciska (63 kg) is odaérhet Rióba.

– Komoly esély van arra, hogy felülmúljuk a londoni eredményeket, ahol két érmet és több pontszerző helyet is szereztünk – közölte Tóth László, az MJSZ elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.