Nem bírt Muhammad Alival a magyar fiú

Két nap alatt számos szép sikert arattak amatőr ökölvívóink a törökországi Samsunban rendezendő olimpiai kvalifikációs tornán.

B.M.L.
2016. 04. 11. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton a mérlegeléssel és a sorsolással, míg vasárnap már az első összecsapásokkal elkezdődött a törökországi Samsunban az európai kvalifikációs ökölvívó torna. A riói kvótára esélyesek közül a 75 kilós Harcsa Zoltán 3-0 arányú pontozással lépett túl a sokak által titkos favoritnak mondott színes bőrű dán Ritti Ambagon. A magyar bunyós végig tisztán bokszolt, sokat mozgott, és egy pillanatra sem forgott veszélyben a győzelme, és legközelebb kedden lép szorítóba az örmény Hovhikyan ellen. Igaz, Harcsa egyelőre még csak a legjobb 16 közé jutott be ezzel a sikerével.

Sajnos a 81 kilós utolsó éves ifi, a Madárfészek Ökölvívó Akadémia reménysége, Tallósi Péter kétszer is padlóra kerülve pontozással kikapott a szlovák Matus Strniskótól. Tallósi egyébként hatalmasat harcolt, ám ez kevésnek bizonyult.

Az esti programban két újabb kvótaesélyes magyar lépett ringbe. Varga Miklós (60 kg) a szlovák Michal Zatorskyval csapott össze a nyolcaddöntőért, és végig ritmusosan bunyózva egyhangú pontozással verte ellenfelét. Erdei Zsolt tanítványa, az idén még veretlen Bacskai Balázs (69 kg) ellenfele pedig a görög Dimitriosz Cagkrakosz volt. Bacskai nehezen lendült bele, ám a második menet közepétől már a tőle megszokott bunyót láthatta mindenki, így a végén senki sem csodálkozott, amikor kihirdették sima, egyhangú pontozásos sikerét.

A hétfői napon elsősorban a fiatalok bizonyították, így a kapitány láthatta, lehet rájuk számítani a későbbiekben is. Előbb az ifjúsági világbajnokunk, Szatmári Petra (75 kg) megosztott pontozással verte a spanyol Miriam Gutierrez Parrát, és jutott a legjobb nyolc közé. A másik két női bokszolónk, az 51 kilós Barankai Virgínia és a 60 kilós Benke Sára egyaránt vereséget szenvedett, így kiesett.

A férfiaknál az utolsó éves ifi, a szintén a Madárfészek Ökölvívó Akadémián pallérozódó Kontrecz Márk (64 kg) fantasztikus teljesítménnyel, az első menetben technikai KO-val verte a román Ninel Gheorghe-t, és bejutott a negyeddöntőbe. A szintén „madárfészkes” fiatal, a 49 kilós Virbán Gábor egyhangú pontozással kikapott a spanyol Samuel Carmonától, holott a harmadik menetben simán jobb volt ellenfelénél, és akit a találkozó első felében jobban tisztelt a kelleténél.

Az esti programban az 52 kilós Csóka Nándor az emberekben a nevével kellemes emlékeket idéző brit Muhammad Alival egy szoros meccset vívott, de sajnos alulmaradt. Nagyon szűk pontozás döntött, és azon sem lepődhetett volna meg senki, ha Eb-bronzérmesünket hozzák ki győztesnek. Mindkét bokszoló bevitt szép találatokat, igazi, közönségkedvenc ringcsata alakult ki közöttük. A +91 kilós súlycsoportban Bernáth István ellenfele a szlovén Tim Jevscek volt, és a korábban a félprofi WSB-ben is bizonyító magyar bunyós idő előtt, harmadik menetes technikai KO-val győzött, és jutott be a negyeddöntőbe.

– Eddig hozzák ökölvívóink a várt eredményeket, különösen a fiatalokkal vagyok megelégedve. Kontrecz egészen kiválóan bunyózott, de ha Virbán és Tallósi is több tapasztalatot szerez a felnőttek között, még sok örömet okozhatnak nekünk. De nagyon örülök a nehézsúlyú Bernáth remek debütálásának is. Bacskainak oda kell figyelnie a kezdésre is, míg Harcsa formája minden tekintetben megnyugtató volt első meccsén. Varga Miki boksza még számomra is kellemes meglepetés volt, hiszen felgyorsult, technikailag hibátlanul teljesített. Szatmári újfent bizonyította, van keresnivalója a felnőttek között. Úgy vélem, az eddig látottak alapján minden esélyünk megvan arra, hogy Samsunban megszerezzük az első riói kvótánkat – jelentette ki az MNO kérdésére Kovács László szövetségi kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.