Putyin szerint a meldonium nem doppingszer

Úgy véli, az anyag csak arra szolgál, hogy megfelelő állapotban tartsa a szívizmokat.

MTI
2016. 04. 14. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin csütörtökön úgy fogalmazott: teljesen biztos benne, hogy a meldonium nem befolyásolja a sportolók teljesítményét, csak arra szolgál, hogy megfelelő állapotban tartsa a szívizmokat, ezért nem tekinthető doppingszernek.

Az államelnök hozzátette: nem gondolja, hogy a hatóságok politikai célzattal az oroszok miatt tiltották be a szert, ugyanakkor bírálta a WADA-t, amiért korábban nem végzett kutatásokat arról, mennyi idő alatt ürül ki a meldonium az emberi szervezetből.

A meldonium szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Eddig 172 pozitív doppingtesztet regisztráltak, a megbukott sportolók többsége orosz, köztük van a teniszező Marija Sarapova, az úszó Julija Jefimova, a jégtáncos Jekatyerina Bobrova, a gyorskorcsolyázó Pavel Kulizsnyikov és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Szemjon Jelisztratov.

A WADA szerdán engedményt tett: azok, akik ez év március 1-je előtt buktak meg meldoniummal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól.

Jurij Borzakovszkij, az orosz atlétikai válogatott februárban kinevezett szövetségi kapitánya a televíziós adásban azt kérdezte Putyintól, mennyi esélyt lát arra, hogy ott lehetnek az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpián. Az elnök diplomatikusan fogalmazott, és azt mondta, az orosz atlétika nyilvánvalóan nehéz helyzetben van, ezért minden eshetőségre fel kell készülniük.

„Természetesen küzdeni fogunk, hogy tisztességes döntés szülessen. Az orosz sportminisztérium és a sporttal foglalkozó egyéb szervezetek a világ legjobbjainak számító ügyvédekkel dolgoznak az ügyön, és minden szempontból körüljárják a témát” – jelentette ki Putyin.

A 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben felfüggesztette az orosz szövetséget (VFLA), ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.

A német állami televízió (ARD) – részben titokban rögzített – anyagai az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.