Veszprém: jöhet a Final Four!

Hazai döntetlennel jutott a bakonyi csapat a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe.

B. M. L.
2016. 04. 30. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy biztos, ha Nagy Lászlóék meccset, főleg BL-meccset játszanak a Veszprém Arénában, akkor a város a találkozó napján már kézilabda-lázban ég. Főleg a Vardar Szkopje ellen, főleg akkor, amikor a tét a Bajnokok Ligájának négyes döntője. Már kora délután megindult egyfajta népvándorlás az arénához, és az odáig vezető út csak úgy pirosodott a rengeteg hazai szurkolóktól. A kinti háromgólos győzelem miatt a drukkerhad el sem tudta képzelni, hogy itthon bármi gond legyen a négyes döntőbe jutással kapcsolatban, és maximum az okozott némi feszültséget a büfében jó kis sörrel vagy hosszúlépéssel melegítők között, hogy kedvenceik hány góllal verik meg az odavágón is legyőzött macedón gárdát.

– Bármennyire nyerünk, csak nyerjünk – jelentette ki egy férfi, aki az egész családjával érkezett, míg voltak olyanok, akik azt vallották, most simább lesz a meccs, mint a SEHA-liga három összecsapása.

A Veszprém számára tehát minden adott volt a sikerhez, ráadásul a régóta sérült német Cristian Zeitz kivételével mindenki Xavier Sabaté rendelkezésére állt. A spanyol vezetőedző úgy nyilatkozott a meccs előtt, csapatának egyetlen célja van: kivívni a négyes döntőbe jutást, ha lehet, akkor közönségszórakoztató játékkal. Mert ezt mindenképpen megérdemli a hű szurkolótábor.

A zsúfolásig megtelt aréna közönsége – szokás szerint – fél órával a nagy meccs előtt elkezdett hangolni, és mire a csapatok a pályára vonultak, már pokoli hangulat uralkodott a csarnokban, amely szinte felrobbant, amikor Nagy Lászlóék megérkeztek a bemutatásra. A meccset a vardariak kőkemény védekezéssel kezdték, elsősorban Nagy László volt a célpontjuk: egyszer az észt bírók elengedték az ellene elkövetett szabálytalanságot, ám a második kiállítást, a harmadik büntetőt eredményezett. Noha Ilic utóbbit értékesítette, az első öt perc mégis macedón előnnyel zárult (1–2).

Aztán Nagy is megmutatta, ha kell, tud ő is kemény lenni, így rövid időn belül őt is leküldték a játékvezetők. Sajnos a hazaiaknak nem ízlett a Vardar játéka – ráadásul Sterbik Árpád szinte mindent védett –, így a kinti háromgólos előny a 8. percre elolvadt, miközben Terzic addig reklamált, amíg a kiállítás sorsára nem jutott, így kettős emberhátrányban kellett összeszednie magát a Veszprémnek. És ekkor Renato Sulic először hálálta meg a magyar állampolgárságot: kiállítatta Maquedát, kiharcolt egy hetest, amit Ilic ismét bevágott (2–4).

És akkor ismét Nagy László. Igazi csapatkapitányként összerántotta a csapatát, majd ha kellett, befejezte a támadásokat, duplájával ismét a Veszprém állt továbbjutásra (4–6). Alilovic is felébredt végre a kapuban, előbb ziccert, majd hetes védett. Sajnos a túloldalon Ilic büntetőjét pedig Angelov hárította, így továbbra sem sikerült megnyugtató közelségbe kerülni a vendégekhez. Sajnos továbbra sem találta meg az ellenszerét a hazai gárda a macedónok kemény, néha durva játékának, akik a félidő közepére ismét továbbjutásra álltak (6–10).

A szurkolók érezték, hogy a csapatnak segítségre van szüksége, és a pokoli hangulatot teremtettek. Ám hiába jöttek fel Lékaiék két gólra, az észt bírók vélhetően azt hitték, Szkopjéban vannak. Egyre-másra sújtották a Veszprémet az ítéleteikkel. Ekkora ellenszélben talán sosem játszott ebben a kiírásban a hazai gárda, már az is csoda volt, hogy a 24. percben csak hárommal vezetett a Vardar (8–11). Az sem segített, amikor Sabaté mester időt kért, ugyanis pár másodperccel utána Nagy László gólt lőtt, amit nem adtak meg az időkérés miatt. Ezekben a percekben csak arra telt a hazaiak erejéből, hogy nem engedték el jobban a Vardart. Aztán az első félidő hajrájában elképesztő csatában közelebb jött egy góllal a Veszprém, és így újra továbbjutásra állt (12–14).

A második félidőben a hazaiak elképesztő tempóban kezdték a játékot, ami a nézőtéren veszprémi sálban helyet foglaló Áder János köztársasági elnököt is tapsra ragadtatta. Alilovic védett kettőt, elöl pedig Lékai és Palmarsson betalált, máris döntetlenre állt a létfontosságú BL-negyeddöntő (15–15). Na, ez az észteknek sok volt, azonnal léptek: előbb kiszórták Terzicet – már másodszor –, majd egy nyilvánvaló szabálytalanságot elengedtek, ami után ismét a vendégeknél volt az előny. Miután a Veszprém nem volt hajlandó összeesni, kiszórták Ugaldét is. De szerencsére Sulic a pályán maradt, aki meglőtte első magyar gólját. A közönség tombolt, a hangulat a tetőpontjára érkezett, amikor Alilovic a kispadról befutott, és egy hatalmasat vetődve ziccert hárított. A csarnok kis híján összedőlt ezután, hiszen Lékai negyedik gólja után először vette át a vezetést a 39. percben (19–18).

Zengett-zúgott a harcoljatok, a Veszprém pedig végre megnyugodhatott, kijátszhatta ziccerig a támadásait, és tartani tudta egygólos előnyét. A Vardar kapust cserélt – Angelov azonnal két bravúrral mutatkozott be –, beállt Alex Dujsebajev – lőtt két gólt –, ám a félidő felénél Ugalde és Ilic találata után már kettő volt ide (23–21).

A Vardar edzője, Marko Savovski érezte a bajt, gyorsan időt kért, hogy megtörje Palmarssonék lendületét, ám nem sok sikerrel, ugyanis Sulic góljával tíz perccel a vége előtt továbbra is kettővel vezetettek a hazaiak (26–24). Sabaté is reagált a macedónok taktikai váltására, időt kért ő is, miközben a közönség szűnni nem akaró biztatása mellett előbb a visszaállt Sterbik, majd a másik oldalon Alilovic védett hatalmasat. Az idő a Veszprémnek dolgozott, ráadásul a hazaiak az utolsó hat és fél percet emberelőnyben kézilabdázhatták. Vélhetően a meccs gólját lőtte Nagy László, amikor Ilic a kezére adta a labdát, amit a csapatkapitány kapásból bevágott a bal alsóba (27–26).

A hajrát Marguc kihagyott büntetője nyitotta, majd ismét elkezdődött a Harcoljatok! Harcoljatok! buzdítás, hiszen a Vardar megint átvette a vezetést (27–28), ráadásul Ugaldét kiállították a bírók, ki tudja miért A közönség – köztük Áder János – nem bírta ülve az izgalmakat, főleg akkor, amikor már sokadszorra nem adták meg a Veszprém gólját, arra hivatkozva, hogy előtte szabálytalanság történt. Ilicet azonban ez sem zavarta, bevágta még egyszer, így amikor az utolsó perc elkezdődött, a döntetlennel (29–29) megvolt a továbbjutás. Ugyan a Vardar lőtt egy gólt, ám Ilic ezt is kiegyenlítette, és a 30–30-as végeredmény azt jelentette, a Veszprém bejutott a Final Fourba.

Jöhet a kölni négyes döntő, nem véletlenül tombolt az aréna, miszerint „Mi vagyunk a legnagyobbak”, miközben a Szkopje néhány játékosa nehezen viselte el, hogy számukra eljött a végállomás.

A lengyel Kielce és a Veszprém mellett a német Kiel is ott van a Final Four-ban, miután a hazai ötgólos győzelmet követően 33–30-ra kapott ki Barcelonában. Ezzel az is eldőlt, hogy a címvédő katalán gárda nem lesz ott a négyes döntőben.

Raúl González, a Vardar spanyol edzője: „A Veszprém egy kiváló csapat, amelyik a két meccs alapján megérdemelten jutott be a Final Four-ba. Mi hazai pályán rontottuk el a továbbjutási esélyeinket, míg most az első félidőben majdnem tökéletesen játszottunk. Jól védekeztünk és támadtunk, ám a második félidőben a hazaiak fölénk kerekedtek. Sok sikert kívánok a veszprémieknek a négyes döntőben.”

Stojance Stoilov, a Vardar beállósa, aki egy gólt dobott: „Gratulálok a Veszprémnek. A mai meccsen kifejezetten jól kézilabdáztunk, de sajnos ez is kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz. Sajnos a hazai meccsünket elrontottuk.”

Xavier Sabaté, a Veszprém vezetőedzője: „Sokadik alkalommal csaptunk össze idén a Vardarral, amely erre a szezonra igazi topcsapattá vált. Most is kiválóan játszott, az első félidőben csak futottunk az eredmény után, megszenvedtünk ellenük. A második félidőben igazi csapatként megmutattuk, hogy jók vagyunk, valamennyi játékosomat csak dicsérni tudom. A közönség fantasztikus volt megint, igazi pokoli hangulatot teremtett a meccsen. Számunkra most a továbbjutás a lényeg, nem foglalkozunk azzal, kit lenne jó kapni az elődöntőben, hiszen a Final Four-ban nincs gyenge ellenfél.”

Lékai Máté, a Veszprém négygólos irányítója: „A Szkopje nagyon megnehezítette a dolgunkat, pokoli csata volt. Egész héten arra készültünk, hogyha hátrányba kerülünk, akkor is képesek legyünk a továbbjutás érdekében kontrollálni a találkozót. Zsinórban harmadszor jutottunk be a Final Four-ba, és erre csak a legjobbak képesek. Végre szeretnénk megnyerni a Bajnokok Ligáját.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.