A Győr legyőzte ősi riválisát, és BL-döntős

Az utolsó másodpercekben is nyílt volt még az elődöntő Budapesten.

Arday Attila
2016. 05. 07. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozott biztonsági intézkedések jellemezték a női kézilabda BL négyes döntőjének első meccsét, a Papp László Budapest Sportaréna környékére és a küzdőtérre is ez volt a jellemző, így a pályán sem volt könnyű dolguk a támadó jellegű játékosoknak az első elődöntőben. Olyannyira nem, hogy az ötödik percig nem is tudtak gólt lőni, de még igazából helyzetbe se kerülni a csapatok az arénát háromnegyedig megtöltő fanatikus közönség előtt, amelyből a győri többség külön szeretettel köszöntötte a podgoricai Milena Rajcevicet, aki egykor Knezevic néven fejelte le Görbicz Anitát.

Ambros Martín három magyar mezőnyjátékossal kezdett, Kovacsics Anikó mozgatta a csapatot Groottal, a széleken Hársfalvi Júlia és Orbán Adrienn tűnt fel. Idővel a góljaival is feltűnt a két szélső, többek között ez volt a különbség a tavalyi és a tavalyelőtti BL-győztes között az első félidőben: míg az ETO több pontról is veszélyesnek bizonyult az idegesség levetkőzésére alkalmas első tíz-tizenöt perc után, addig a Podgorica csak a két bombázóját, Neagut és Bulatovicot erőltette.

Grimsbö kapus kockázatos, de pontos indításait ballal is tökéletesen kezelte Löke, és rendre értékesítette, aztán lehetetlen helyzetből bebrusztolta magát ziccerbe. A 19. percben vezetett először az ETO, innentől kezdve viszont átvette az irányítást. Az előnyhöz gyakran emberelőny is társult, a montenegrói vendégek előszeretettel rángatták a földre a győrieket, az egyik ilyen eset után Petrovic magától vonult kifelé, meg sem várta, hogy mit ítélnek az osztrák bírók. A félidei 11-8-as ETO-vezetés azért is volt biztató, mert a mieinknél hat játékos is képes volt akciógólra, ellenben a vendégeknél mindössze három. A kiválóan működő ETO-védelem csak az átlövéseknek engedett valamennyi helyet.

Fordulás után nem sokáig volt ilyen örömünk. Megérkeztek a betörések, először a vendégek támadójátékában, az említett Rajcevic mindjárt bevágott belőle egyet emberelőnyből, amelyben Amorim kiállítása miatt játszottak a vendégek. Annyira lábra kaptak ettől, hogy 4-0-s sorozattal kezdték a második félidőt, vagyis visszavették a vezetést pillanatok alatt.

Kovacsevics Anikó betörésgólja jelentette az áttörést a győri oldalon, innentől kezdve valahogy megint beindult a gépezet. A fordulatos csatában újabb tíz perc elteltével megint hárommal vezetett az ETO. Sulland továbbra is magabiztosan értékesítette a hétmétereseket, betalált végre Amorim is, és megint újra összeállt a védekezés, aminek egyik jele volt, hogy labdát szerezve gyors ellentámadást tudott vezetni a magyar együttes, Broch nem is hagyta ki a ziccert a végén. Amikor elakadt a támadójáték, nagyon kellett Groot harmadik gólja átlövésből. Időnként hiányzott viszont az ETO-ból egy balkezes lövő, Kovacsics játszott jobbkezesként ezen a poszton, de így is tudott egy újabb fontos gólt lőni, amivel kettő lett a különbség. Rajcevic lehetetlen helyzetből hozta fel egyre a vendégeket hat perccel a vége előtt, Martín edző időt kért, érezni lehetett, hogy a kevés gól miatt ebben a periódusban akár már a háromgólos fór is döntőt érne.

Amorim átlövése kétgólos előnyt jelentett, kellett egy Grimsbö-bravúr, Groot bevágta önmaga ötödik gólját, viszont így is csak egy volt a különbség az utolsó percen belül. Petrovic rontott a jobb szélről, a lelátón kötött ki a labdája, így maradt az egy. Kovacsics tíz másodperccel a vége előtt, egy picit korábban a kelleténél el akarta dönteni a csatát, nem sikerült, a vendégek időt kértek. Egy technikai hiba miatt viszont elveszítették a labdát, ami azt jelentette, hogy 21-20-as győzelmének köszönhetően vasárnap este a Győr a döntőben folytathatja. Ellenfele a román CSM Bucuresti lesz, miután 27-21-re legyőzte a macedón Vardar Szkopjét.

Eredmény, elődöntő:
Győri Audi ETO KC–Buducnost Podgorica (montenegrói) 21-20 (11-8)
A Győr gólszerzői: Löke 4, Sulland 4/4, Groot 4, Amorim 3, Kovacsics 2, Görbicz 1, Hársfalvi 1, Knedlikova 1, Broch 1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.