Micheliszt büntette a legjobban az FIA

A Honda magyar pilótája elveszítette a két marokkói dobogójáért járó pontokat a padlólemezügy miatt.

B.M.L.
2016. 06. 10. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga az ügy a magyar versenyen robbant ki, majd a német futamon folytatódott. Az FIA felügyelői a magyar versenyhétvégén hosszabb vizsgálódás után ugyan szabályosnak ítélték a Honda által használt padlólemezeket, de ugyanezen alkatrészeket a következő, németországi viadalon már szabálytalannak mondták ki, így a csapat és három pilótájának, illetve a szintén a japán márkával versenyző Ficza Ferencnek (Zengő Motorsport) törölték a hungaroringi és a marokkói eredményeit.

A Honda fellebbezett, és az FIA fellebbviteli bírósága felemás és kissé érthetetlen ítélettel zárta le az ügyet: a Honda a magyarországi eredményeket megtarthatja, a marokkóiakat viszont elveszti. Ez súlyosan érintette a japán márkát, ugyanis ezzel a döntéssel rengeteg pontot veszített, hiszen pilótái Marrakeshben előbb a negyedik, ötödik, hatodik (Thiago Monteiro, Michelisz Norbert, Rob Huff), a főversenyen pedig egy első, második, harmadik (Huff, Michelisz, Monteiro) helyen végeztek. Külön bosszús lehet Michelisz Norbert, ugyanis ő a Hungaroringen mindössze két ponttal zárt, így ő lett az igazi vesztese a döntésnek, mivel összetettben visszacsúszott az ötödik helyre, 121 pont a hátránya az élen álló Lópezhez képest.

– Elfogadjuk a döntést, de meglep bennünket, és ismét szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden esetben jóhiszeműen jártunk el, és továbbra is szilárdan hisszük, hogy a Honda Civic WTCC valamennyi alkatrésze megfelel az FIA túraautó-világbajnokság technikai előírásainak – olvasható a Honda közleményében.

Michelisz nagyon sajnálja az FIA döntését, de bízik abban, hogy a hátralévő hét versenyhétvégén képesek lesznek a lehető legjobbat kihozni magukból.

– Nagyon sajnálom a döntést, hiszen sok pontot veszítettem. Ám a célom, az összetett második hely még nem úszott el, és bízom benne, hogy az előttünk álló hét versenyhétvégén képes leszek a győzelemért harcolni. Már most Moszkvában is bebizonyítanám, igenis versenyképesek vagyunk a Citroënek ellen is – írta ki közösségi oldalára a Moszkvában szereplő Michelisz.

Mindenesetre eddig minden Norbi reményeit támasztja alá, hiszen a moszkvai versenyhétvégén remekeltek a Hondák: a tesztnapon Monteiro nyert Michelisz és Huff előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.