Teljesült Rasmussen vágya, brutális ágon Görbiczék

A magyar női kézilabda-válogatott a montenegrói, a dán és a cseh csapattal került azonos csoportba.

MNO
2016. 06. 10. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatott – amelynek irányítását július elsején a dán Kim Rasmussen veszi át – csoportelsőként jutott ki az Eb-re, és a malmői kvartettbe kapott besorolást. A szövetségi kapitány azt mondta a Nemzeti Sportnak, hogy Montenegróval mindenképpen szeretne találkozni a csoportkörben.

A csoportokból az első három jut a középdöntőbe.

A magyarok a legutóbbi Eb-n 2014-ben a hatodik helyen zártak, a tavalyi vb-n pedig a 11. helyet érték el. A montenegróiak az olimpián a 2., az Eb-n a 4., vb-n a 8., a dánok pedig az Eb-n a 8., vb-n a 6. helyen végeztek. A csehek a legutóbbi két nagy tornára nem jutottak ki.

A magyarok – továbbjutás esetén – a D csoport legjobb három együttesével találkoznak. A helsingborgi négyesben játszik a olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő norvég, valamint a vb-ötödik orosz, a vb-bronzérmes, Eb-9. román és az Eb-13. horvát együttes.

A korábbi világklasszis kapus, Pálinger Katalin, a magyar szövetség női szakágért felelős alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta, az új szövetségi kapitány és csapata biztos nagyon motivált lesz a kontinensviadalon.

„A hosszú távú célunk, hogy ott legyünk a 2020-as tokiói olimpián. Az ehhez vezető út első állomása a decemberi Eb. A válogatotton nincs eredménykényszer, de természetesen szeretnénk, ha jól sikerülne a torna” – mondta Pálinger. Hangsúlyozta: a mezőny nagyon kiegyensúlyozott, és nincs már olyan, mint nyolc-tíz éve, amikor három-négy válogatott is viszonylag könnyedén legyőzhető volt.

„Optimista vagyok, és jó lenne látni a jeleket, hogy a válogatottunk fejlődik, erősödik. A mi csoportunk is nagyon kiegyensúlyozott, ugyanakkor szerintem a D csoport a legerősebb a tornán” – tette hozzá Pálinger.

Az MKSZ honlapján Rasmussen elárulta, hogy hazája, Dánia csapatát szerette volna elkerülni. „Korábban, a lengyelekkel eddig nem sikerült legyőznöm hazám válogatottját, de számomra egyáltalán nem probléma ellenük készülni. Ha ki kell emelnem egy csapatot, amelyet le szeretnék győzni, az Dánia.”

Mint elmondta, Montenegróval nagyon sokszor találkozott, „mindent tudok róluk, örülök, hogy a délszlávok a csoportunkba kerültek”. Csehországról csak annyit jegyzett meg, hogy kötelező legyőzni.

„Nem mondanám, hogy jó vagy rossz sorsolást kaptunk, egy Európa-bajnokságon minden csapat erős. Minden meccsen a győzelem a célunk, jó esély van rá, hogy minden meccsünket megnyerjük”

– közölte. Az már a sorsolás előtt biztos volt, hogy a házigazda svédek a csoportkörben Stockholmban lépnek pályára az A jelű csoportban, a lengyelek a B-ben Kristianstadban, a dánok a C-ben Malmőben, a norvégok pedig a D-ben Helsingborgban.

Az Eb-nek december 4–18. között Svédország ad otthont.

A csoportok
A csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C csoport (Malmö): Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.