Vajda Attila versenyben maradt

Három szétlövést hozott a pénteki napi a 2. olimpiai válogatóversenyen.

Lipiczky Ágnes
2016. 06. 10. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken három számban nem dőlt el a riói indulás joga, férfi C-1 1000 és 200 méteren, valamint férfi K-2 200 méteren más nyerte a második válogatót.

A hosszabbik kenus számban talpra állt Vajda Attila, aki az első felvonáson betegség miatt gyengélkedett. Bár sokáig úgy tűnt, a számot nagy meglepetésre a csepeli Kiss Tamás nyeri, a hajrára ismét kibontakozott Vajda és Vasbányai Henrik párharca, amelyből a szegediek olimpiai bajnoka jött ki győztesen.

„Vannak pillanatok, amikor meg kell élni a fájdalmat, mert megéri. Ez az a döntő volt” – vélekedett a verseny után Vajda, aki egy hónap alatt fogyott is, felkészítésében dietetikus és orvosi stáb is segédkezett.

Vasbányai Henrik, aki Mike Róberttel párosban már csapattagnak érezheti magát, úgy nyilatkozott, nem engedi el az egyest, megküzd a szétlövésben Vajda Attilával.

Férfi K-2 200 méteren javított a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duó is, bár sikerükhöz kellett, hogy a győriek, azaz Horváth Bence és Szomolányi Máté elrontsák a rajtjukat.

„Szarvas hibát követtünk el a rajtnál Mátéval, talán az elmúlt hét évben nem hibáztunk ekkorát. Vagyis pontosabban magamra haragszom, mert kifordult a lapát a kezemből és csak a víz felszínét kapirgáltam. Ettől függetlenül azt mondom, hogy aki látta a futamot tudhatja, nincs még lejátszva ez a verseny, hiszen ilyen hiba után, fél hajó hátrányból sikerült feljönni. Úgy érzem, a szétlövésben nekünk áll a zászló” – nyilatkozta Horváth Bence a finálét követően.

Férfi C-1 200 méteren Hajdu Jonatán már délelőtt lerakhatta a lapátot, hiszen előfutama után hajója könnyebb volt a megengedettnél, s ezért kizárták. Győri kihívóik, Nagy Péter és Lantos Ádám azonban ezredre pontosan ugyanazt az időt érték el, így ennek a számnak a szétlövésénél hárman sorakoznak majd fel a rajtnál.

Férfi K-1 1000 méteren Dombvári Bence nyert, s ezzel a sikerrel biztosan riói résztvevő lesz, míg a csapathajós részvételről döntő női K-1 500 méteren Csipes Tamara utcahosszal diadalmaskodott Kárász Anna előtt, több mint valószínű, hogy ezzel az eredménnyel ők megváltották helyüket a női négyesbe.

A nap során több olimpiai bajnok is „elvérzett”. Kammerer Zoltán negyedik, Kökény Roland hatodik lett K-1 1000 méteren, míg a nőknél Fazekas-Zur Krisztina a negyedik, Kovács Katalin a nyolcadik helyen zárt K-1 500 méteren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.