17 millió eurót fizetünk Ecclestone-nak

Nyilvánosságra hozták, mennyi jogdíjat perkál a magyar állam az F–1-es futamért: 5,3 milliárd forintot.

B.M.L.
2016. 07. 21. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig hatalmas üzleti titokként kezelte mindenki, vajon mennyibe kerül az országnak az, hogy Forma–1-es futamot rendezhet. Nos, úgy tűnik, ennek vége, hiszen nemcsak a Magyar Nagydíjért kifizetendő jogdíj összege került nyilvánosságra, hanem az összes futamé.

Nekünk, magyaroknak nincs szégyenkeznivalónk, hiszen Bernie Ecclestone számlájára a 31. Formula–1 Magyar Nagydíjért 17 millió eurót, azaz 5,3 milliárd forintot kell átutalnunk. A brit mágnás az F–1 kereskedelmi jogait irányító cégcsoportok legfőbb vezetője. Ezzel az összeggel egyébként a mezőny második felében vagyunk, ugyanis a legtöbb verseny esetében magasabbak a jogdíjak. Az első helyen – minő meglepetés – az orosz futam áll, ugyanis Vlagyimir Putyinék nem kevesebb mint 54,5 millió eurót (17 milliárd forintot) fizetnek be a kasszába. Őket a keleti helyszínek követik: Abu-Dzabi és Szingapúr 49, Malajzia 48, Azerbajdzsán 46, Bahrein 42 milliót fizet. Ezen számok ismeretében talán már érthető, Ecclestone miért ragaszkodik annyira a keleti nyitáshoz…

Nálunk mindössze három helyszín fizet kevesebbet: a belga és a német versenyért 15-15 millió eurót zsebel be Ecclestone, ugyanakkor a sorozat ékköve, Monaco nem fizet a futam rendezéséért. A középmezőnyt egyébként Kína vezeti (25 millió euró), és külön érdekesség, hogy az amerikai helyszínek közül Mexikó áll az élen (24 millió euró), míg az amerikaiak 19, a brazilok 18,5, a kanadaiak pedig 18 millió eurót fizetnek. Az európai helyszínek közül – az oroszt kivéve – Ausztria az éllovas a maga 22 millió eurójával, megelőzve Spanyolországot (21 millió euró), Nagy-Britanniát (20,5 millió euró) és Olaszországot (18 millió euró), az Ausztrál Nagydíj szervezői kereken 20 milliót, míg a japán futamért 17 millió eurót utalnak.

A fenti összegekből is jól látszik tehát, milyen nagy üzlet a Forma–1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.