A WADA csalódott, amiért az oroszok indulhatnak Rióban

A doppingellenes ügynökség azt javasolta, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról.

MTI
2016. 07. 25. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Craig Reedie, a WADA elnöke közölte: a McLaren-jelentés minden kétséget kizáróan megállapította, hogy Oroszországban államilag irányított doppingolás folyik, s ez alapjaiban rengeti meg a tiszta sportot, amely a nemzetközi doppingellenes szabályok keretei között zajlik.

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA-nyomozás vezetőjének jelentését, amelyből kiderült, egyértelműen bizonyítottnak találták azokat a vádakat, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán központilag irányított doppingolás folyt Oroszországban.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó bizottsága azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

A döntés az atlétákra nem vonatkozik, ők a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a nemzetközi Sportdöntőbíróság döntésének megfelelően nem indulhatnak Rióban.

„A WADA csalódott amiatt, hogy a NOB nem fogadta meg a tanácsot” – fogalmazott Reedie.

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan – 11 nap múlva – megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) elnöke, Alekszandr Zsukov – aki telefonos kapcsolat segítségével bekapcsolódott a vasárnapi megbeszélésbe – országa, valamint az OKR nevében ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában. Garantálta továbbá az orosz doppingellenes rendszer teljes átalakítását, mint fogalmazott: az OKR elkötelezett a tiszta sport iránt.

Az egyéni részvételi kérelmeket csak akkor bírálhatják el pozitívan a nemzetközi sportági szövetségek, ha a sportoló mindenben megfelel a WADA előírásainak. Az OKR nem nevezhet olyan versenyzőt a riói ötkarikás játékokra, akinek volt már doppingesete, akkor sem, ha ezért már megbüntették és letöltötte az eltiltását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.