Bejelentette visszavonulását Kovács Katalin

A rekorder kajakos háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok.

MTI
2016. 07. 29. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 40 éves sportoló pénteki sajtótájékoztatóján könnyeivel küszködve közölte döntését.

„Két éve, kislányom, Luca születése után feltöltődve, rengeteg energiával vágtam neki a felkészülésnek, hogy ott lehessek ötödik olimpiámon – kezdte mondandóját a világklasszis versenyző, akinek többször is elcsuklott a hangja. – Sajnos nem sikerült kijutnom Rióba, és az utóbbi időben egyre többször megfogalmaztam magamnak és a kislányomnak azt, hogy a szívemben már nem a kajakozás az első, hanem a családom. Velük szeretnék sok-sok időt eltölteni és az álmainkat megvalósítani. Azt hiszem, nem titok, hogy miért vagyunk ma itt: a sportolói pályafutásomnak itt a vége, fuss el véle.”

A kajakos köszönetet mondott mindenkinek – edzőknek, sportolótársaknak, egyesületeknek, szövetségnek, orvosoknak –, hogy több mint húszéves pályafutása során segítették. Hozzátette, hálás a családjának, a szponzorainak, a sajtó képviselőinek és a szurkolóknak is azért, mert követték és támogatták.

„Várom már nagyon, hogy kezdődjön az olimpia, sok sikert kívánok a magyar csapatnak, nagyon drukkolok nekik!” – mondta Kovács.

A jövőjét firtató kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: majd az idő eldönti, mennyire marad szoros kapcsolatban a sporttal, jelenleg egy gyermekeknek szóló tábor megvalósításának gondolata foglalkoztatja.

Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője azt mondta: kivételes, emlékezetes pillanat a mostani.

„Katalin sokaknak megköszönte a támogatást, de igazán mi tartozunk köszönettel neki a sok szép eredményért – mondta a szakvezető, aki maga is háromszoros olimpiai bajnok, és sokáig párhuzamosan futott a pályafutása Kovács Katalinéval. – Ahhoz, hogy egy sportoló ilyen magasságokba eljusson, nem elég a sok edzés, emberi tartás, alázat is kell. Mi, akik közelről kísértük a karrieredet, láttuk, hogy nemcsak az eredményeiddel tűntél ki, hanem a hozzáállásoddal is. Még az idén, a sevillai edzőtáborozás során is te voltál az első a vízen, és te voltál az utolsó, aki befejezte az edzést. Pályafutásod utolsó évében is úgy készültél, mintha még nem nyertél volna semmit, azt hiszem, ez mindent elmond.”

Molnár Imre, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető igazgatója azt mondta, Kovács Katalintól nem szeretnének elválni, „céljaink vannak vele”, s biztos abban, hogy megtalálják majd neki a testhezálló feladatot.

Az egyesületen kívül virágcsokorral köszöntötte a kajakost a főtámogató Mol képviselője, valamint Baráth Etele és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és főtitkára.

Kovács Katalin 1987-ben, a Bp. Spartacusban kezdte pályafutását, később a BSE, a BKV Előre SC, az Újpesti TE, az MTK és végül a Budapesti Honvéd versenyzője volt. Négy olimpián vett részt (1996-ban, Atlantában tartalék volt), 2004-ben és 2008-ban K–2 500 méteren, 2012-ben pedig K–4 500 méteren szerzett aranyérmet, és öt ezüstöt is gyűjtött.

Az utolsó világversenye a 2013-as duisburgi vb volt, majd 2014-ben gyermeke született. Ezután még visszatért, de az idén nem tudta kiharcolni az ötkarikás szereplés jogát.

Kovács Katalin 31 világbajnoki címe abszolút rekord a sportágban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.