Ezekre figyeljen, ha megy az olimpiára!

A Rióba utazóknak adott ki ajánlást a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

MTI
2016. 07. 14. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett tájékoztatásban azt írják: Rio de Janeiro augusztus 5–21. között olimpiai, szeptember 7–18. között pedig paralimpiai játékoknak ad otthont. Magyarország a hagyományoknak megfelelően népes küldöttséggel vesz részt a játékokon, ahol jelentős számú magyar szurkolóra is lehet számítani.

A konzuli szolgálat a játékok idejére megerősített létszámban lesz jelen a városban, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson az arra rászorulóknak. Elsősorban úti okmányok – lehetőség szerint azonnali, a helyszínen történő – pótlásával tud segíteni, valamint konzuli érdekvédelemmel a bűncselekmények elkövetésében érintetteknek vagy azok áldozatává válóknak, továbbá sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset miatt nyújthat segítséget. A kihelyezett konzuli tisztviselők azonban nem tudnak segíteni a külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában, átíratásában vagy fuvarozásban.

A konzuli szolgálat honlapján tájékoztat az utazás előtti teendőkről és a konzuli elérhetőségekről az olimpiai játékok alatt.

A közbiztonsági helyzettel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro a világ egyik legveszélyesebb városa, ahol egymást váltják az előkelő és a nyomornegyedek. Az utóbbiakban rendkívül súlyos a bűnözés, ezért még a vezetett favelalátogatásoktól is óva intik a turistákat. A jobb negyedekben is előfordulnak utcai rablások, és aki az óvintézkedések ellenére ilyen helyzetbe kerül, vita és késlekedés nélkül adja át, amit kérnek tőle, majd menjen a rendőrségre, jelentse be, mi történt, és kérjen egy példányt a jegyzőkönyvből. Ez különösen akkor fontos, ha valamilyen okmányát is elvették.

Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a játékok idejére a brazil hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. A sportrendezvények helyszínére csak érvényes belépőjeggyel, személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése, esetenként detektoros átvilágítás után lehet belépni. A rendvédelmi szervek utasításait nemcsak a sporteseményeken, hanem mindenhol komolyan kell venni, és pontosan be kell tartani. A rend fenntartásához a rendőrök, a biztonsági őrök nem haboznak kényszerítő eszközöket, adott esetben fegyvert használni.

A konzuli szolgálat arra is kitér, hogy a nemzetközi kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a kábítószer-kereskedelmet pedig a brazil törvények szigorúan büntetik. Azt kérik a szurkolóktól, hogy minden utazás előtt ellenőrizzék, poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz, amelyet maguk pakoltak és zártak be.

Az egészségügyi helyzetet illetően arról tájékoztatnak, hogy a hepatitis A, B szempontjából az oltás mindenképpen javasolt. A sárgaláz, a hastífusz és a meningitisz elleni oltás nem kötelező, de hasznos. Az olimpiai játékokra a déli félteke téli időszakának végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció, amely a zika és a dengue terjesztéséért felel (ezek ellen nincs védőoltás). Ugyanakkor – éppen az átlagosnál hűvösebb idő miatt – augusztus–szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás megbetegedések aránya.

Végül arra kérik az olimpiára készülőket, hogy utazás előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.