Hamilton lett a Hungaroring királya

A Mercedes pilótája ötödször győzött a magyar futamon, és az összetettben is átvette a vezetést.

B.M.L.
2016. 07. 24. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan tartottak attól, hogy a GP3 és a GP2 után esetleg a F1-ben is rajtbalesettel kezdődik majd a futam, ám az átélt izgalmak ellenére nem törték össze egymást a versenyzők. Pedig az élen egy darabig kakaskodott egymással a rajtot remekül elkapó Lewis Hamilton (Mercedes) és Daniel Ricciardo (Red Bull) a pole pozícióból induló Nico Rosberggel (Mercedes), ám a harmadik kanyar után tisztázódtak az erőviszonyok, és Hamilton, Rosberg, Ricciardo sorrendben állt be a mezőny eleje. Hátrébb Fernando Alonso (McLaren) rajtolt el legszebb napjaira emlékeztetően, és az első kör végén a hatodik helyen száguldott.

Csapattársa, Jenson Button autója alig több mint három körig bírta, és a 8. helyen száguldó, majd hirtelen lelassuló brit mellett a teljes mezőny elhúzott. A McLaren hidraulikája rakoncátlankodott, ráadásul a mérnöke rádión olyan információkkal látta el 2009 világbajnokát, hogy annak végül be kellett büntetésből jönnie a bokszba. Mindenesetre már a futam első felében kiderült, a kétszeres Hungaroring-győztesnek nem a 2016-os magyar verseny lesz élete legszebb emléke.

Mindeközben Kimi Räikkönen (Ferrari) tartotta magát az ígéretéhez, és a rajt után a 15. helyre visszaeső finn begyújtotta a rakétáit, és valamivel a verseny felét követően már a 4. helyen száguldott, és ekkor még az sem tűnt elérhetetlennek a számára, hogy esetleg a dobogón zárjon, ugyanis remek tempóban közeledett Ricciardóra. Csapattársa, Sebastian Vettel szokása szerint sírt egy nagyot a rádióba – ezúttal Felipe Massára (Willimas) panaszkodott, hogy szerinte lassú a brazil –, majd rálépett a gázpedálra, és feljött Räikkönen mögé, aki az 50. körben letudta utolsó kerékcseréjét, és innentől kezdve csak a gázt kellett nyomnia. Sergio Péreznek nem volt ilyen gyors a szervizelése, ugyanis a csapata egyszerűen akkor kezdte kihozni a gumijait, amikor a mexikói pilóta már megérkezett a bokszához. Nem véletlenül őrjöngött a rádióban Pérez...

Az élen a helyzet maximum akkor változott egy rövid időre, amikor Hamilton kiállt új abroncsokért – ekkor a saját kerékcseréjéig Rosberg állt az élre –, ám azt már lehetett sejteni, ha a Mercedes háromszoros világbajnoka nem hibázik, megszerzi ötödik magyarországi futamgyőzelmét, és átveszi a vezetést az összetettben is. Rosberg azonban megpróbált ragaszkodni az összetett első helyéhez, és ennek megfelelően őrült tempóban száguldott a brit nyomába, aminek következtében az 53. körben utol is érte csapattársát. Jöhetett a türelemjáték kettejük között, mindeközben a Mercedes bokszában Toto Wolff sportigazgató azért imádkozott, a nagy akarásban nehogy megint kiüsse egymást két pilótája.

Räikkönen az új abroncsokon őrült száguldásba kezdett, és pár kör alatt visszaért a 6. pozícióba, és elkezdte támadni a Red Bull ifjú titánját, Max Verstappent. A 18 éves holland és a pont kétszer annyi idős finn csatája minden ínyencet kielégített: Räikkönen a pálya minden pontján támadott, Verstappen pedig remekül védekezett, össze is értek nagy igyekezetükben. Egy párossal előttük ugyancsak Red Bull–Ferrari csata dúlt a harmadik helyért, itt Vettel próbált meg mindent Ricciardo ellen, folyamatosan közeledett hozzá, ám a 60. körig igazán támadó pozícióba nem tudott kerülni a négyszeres világbajnok.

A hetedik helyen teljesen nyugodtan haladt Fernando Alonso, akit tisztes távolságból követett Carlos Sainz (Toro Rosso) és Valtteri Bottas (Williams), míg az utolsó pontszerző helyen ekkor Nico Hülkenberg (Force India) száguldott. Nyolc körrel a vége előtt aztán Button megunta a szenvedést, kiállt, ezzel ő lett a 2016-os Magyar Nagydíj első kiesője.

Az utolsó körökben aztán nem változott a sorrend, Hamilton nyerte a Mercedesek csatáját az élen, míg hátrébb mindkét Red Bull visszaverte a Ferrari támadásait, Alonso a szabadedzéseken és az időmérőn is elért hetedik helyéhez a futamon is ragaszkodott, míg mögötte Sainz, Bottas és Hülkenberg zárta a pontszerzők zónáját.

Ezzel Hamilton végleg a Hungaroring királya lett: ötödször nyert itt, amivel átvette az örökrangsorban az első helyet, hisz ennyiszer senki sem nyert még a Hungaroringen, illetve átvette a vezetést a vb-pontversenyben. Az F1-es világbajnokság a jövő hétvégén a Német Nagydíjjal folytatódik Hockenheimben.

Végeredmény, 31. Formula 1 Magyar Nagydíj:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:40.30,115, 2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1,9 másodperc hátrány, 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 27,5 mp hátrány, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 28,2 mp hátrány, 5. Max Verstappen (holland, Red Bull) 48,6 mp hátrány, 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 49 mp hátrány, 7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 1 kör hátrány, 8. Carlos Sainz (spanyol, Toro Rosso) 1 kör hátrány, 9. Valtteri Bottas (finn, Williams) 1 kör hátrány, 10. Nico Hülkenberg (német, Force India) 1 kör hátrány, 11. Sergio Pérez (mexikói, Force India) 1 kör hátrány, 12. Jolyon Palmer (brit, Renault) 1 kör hátrány, 13. Esteban Gutierrez (mexikói, Haas) 1 kör hátrány, 14. Romain Grosjean (francia, Haas) 1 kör hátrány, 15. Kevin Magnussen (dán, Renault) 1 kör hátrány, 16. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 1 kör hátrány, 17. Felipe Nasr (brazil, Sauber) 1 kör hátrány, 18. Felipe Massa (brazil, Williams) 2 kör hátrány, 19. Pascal Werhlein (német, Manor) 2 kör hátrány, 20. Magnis Ericsson (svéd, Sauber) 2 kör hátrány, 21. Rio Haryanto (indonéz, Manor) 2 kör hátrány, míg Jenson Button kiesett a 60. körben.

A dobogósok mondták:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes): „Nagyon jó érzés, hogy már eggyel több győzelmem van itt, mint Michael Schumachernek, akit gyerekként csodáltam. Nem ez volt a legkönnyebb a Magyarországon aratott sikereim közül, de nagyon jó csatát vívtunk Nicóval és Daniellel. A körülöttem lévő emberek támogatása és segítsége nélkül mindez nem sikerülhetett volna.„
2. Nico Rosberg (német, Mercedes): „A rajtnál veszítettem el az esélyt a győzelemre. Danielt még sikerült visszaelőznöm a második kanyarban, de akkor már nyilvánvaló volt, hogy nagy szerencsére lenne szükségem ahhoz, hogy nyerjek.”
3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull): „Elégedett vagyok a harmadik hellyel. A futam első felében versenyképesek voltunk, de aztán elhúztak a Mercedesek, úgyhogy a végén már küzdeni kellett, hogy megtartsam a dobogós pozíciót.„

A vb állása:

Pilóták: 1. Hamilton 192 pont, 2. Rosberg 186, 3. Ricciardo 115, 4. Räikkönen 114, 5. Vettel 110, 6. Verstappen 100.

Konstruktőrök: 1. Mercedes 378 pont, 2. Ferrari 224, 3. Red Bull 223, 4. Williams 94, 5. Force India 74, 6. Toro Rosso 45.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.