Hosszú Katinka bejelentése: Nem tudok érmeket ígérni

Ki fog adni magából mindent az olimpián, de nem garantálja, hogy a dobogó bármelyik fokára feláll.

2016. 07. 26. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudja, hogyan tartsa lázban rajongóit és igazából az egész közvéleményt Hosszú Katinka. Azok után, hogy világ- és Európa-bajnok úszónőnk egész évben versenyezve szállítja az aranyakat mindenfelől és két medencébe ugrás között még egy esküvőt is lebonyolít a földgolyó túlsó felén, valamint akármilyen szakmai polémiája is támad a szövetséggel, mindig és mindenkor sporteredményeire irányítja a figyelmet.

Néhány nappal azt követően, hogy bejelentette, mely számokban láthatjuk a riói olimpián, sajtótájékoztatót hívott össze egy budai hotelba, amelynek tartalmát ugyan titokban tartotta az utolsó utáni pillanatig, a legfeszültebb percekben egy hasán ökölbe szorított kezes, kiöltözött képet posztolt a Facebookon, fölötte a felirat: nagy bejelentésre készül. A kommentelők egy része azonnal biztosra vette, hogy gyermekáldás elé néz az úszónő, de hogy kiderüljön az igazság, inkább elugrottunk Magyarország legsikeresebb aktív sportolója sajtótájékoztatójára egy budai hotelba az Osztyapenkónál.

– Ez a sajtótájékoztató nem az olimpiáról fog szólni így két nappal az utazás előtt. Sok helyütt olvastam a latolgatásokat, egyéniben és váltóban is, mit érhetünk el, döntőbe jutunk-e vagy érmet szerzünk talán. Egy dolgot szeretnék mondani: nem tudom megígérni, hogy aranyat vagy akár érmeket hozok. Egyet igen, hogy mindent ki fogok adni magamból.

Az úszószövetség elnöksége ellenszavazat nélkül fogadta el Hosszú Katinka úszóklubja, az Iron Aquatics bejegyzését – mondta Gyárfás Tamás az MNO-nak.

Az első bejelentés után megtette a másodikat is:

– Rio után is szeretnék példamutató értékeket képviselni. Büszkén jelentjük be, hogy szeptemberben megalapítjuk az Iron Aquatics úszócentrumot. Egy olyan helyet, ahol a sportolók jó hangulatban tudnak készülni az általunk kigondolt módszerekkel. Ez a terv nem az úszópályafutásom végét jelenti, szeretnék ott lenni a 2020-as és esetleg a 2024-es olimpián is. Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan kiváló edzőm van, mint Shane Tusup. Sok esetben ő nem kap annyi elismerést, amennyit megérdemelne, de vele olyan edzésprogramot alakítottunk ki, amelynek segítségével világelső lettem.

Hosszú Katinka elmondta még, hogy ezt a programot használják fel az új úszócentrum kialakításakor. Leendő edzőiket pedig folyamatosan továbbképzik. Shane, mint mondta, szorosan együtt fog működni az edzők képzésében és az intézmény vezetésében, és ő is segít például az úszótechnikák helyes elsajátításában.

A centrum vezetője Darren Ward lesz, aki videóüzenetben üdvözölte az újságírókat, ő jelenleg már Brazíliában van, a riói olimpia helyszínén – hangzott el Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján.

Kérdésre válaszolva elmondta, szeptembertől elhagyja a Vasast is, és az Iron Aquatics versenyzője lesz, a válogatott vezetésével pedig szent a béke.

És hogy hol lesz az Iron Aquatics? Egyelőre a személyi vezetés van meg, részletekkel nem szolgálhat, januártól lehet csatlakozni hozzájuk, a céget bejegyezték, ami alapjául szolgál a projektnek.

Az olimpiára kitérve elmondta, az elmúlt három év gyakorlatilag a riói olimpiáról szólt, most már szinte csak várják, hogy medencébe ugorjon a versenyeken, magát a munkát elvégezték, most pihenési fázis van, úgy érzi, mindent megtett azért, hogy sikeres legyen, sérülés és betegség nem szólt közbe.

– Nagyon jó pozícióban vagyok a kazanyi vb óta, más nem került közel az időeredményeimhez 200 és 400 m vegyesen. Azért nem ígérek semmit, mert ez a sport. A 2012-es győztesre sem tippelt senki, pláne nem a világcsúcsára. Hogy mikor lennék csalódott? Ha nem adnék ki magamból mindent, szabadon – fogalmazott Hosszú Katinka, akinek az egész családja ott lesz a riói uszodában.

Ismert, Hosszú Katinka nevéhez méltó, igazából a vetélytársaknak szóló hallgatás után jelentette be múlt csütörtökön, hogy 100 és 200 méter háton, 200 méter pillangón, valamint 200 és 400 méter vegyesen ugrik medencébe az ötkarikás játékokon, míg a gyorsúszó számokat (100, 200, 400, 800 m), amelyeken szintén indulási jogot szerzett, kihagyja. A két vegyesúszó számban az egész világ aranyesélyesként tartja számon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.