Kékszalag: több hajót is megrongált a vihar

A rossz időjárás miatt a várt 600 helyett 485 hajó indult a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon.

MTI
2016. 07. 14. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Náray Vilmos, a Kékszalag kommunikációs vezetője a 9 órai rajt előtt az mondta, több hajó, köztük néhány esélyes is, már a parton megsérült. A magyar tervezésű és közelmúltban vízre tett kétárbocos Kaáli Cat katamaránt a szél a kikötőben ráhajította a kőszórásra, a Rapidophen katamarán pedig a parton borult fel. A Kékszalag közösségi oldalára a csúcstartó Fifty-Fifty csapata azt írta: a viharban kiugrott a hajó árboca is, de a legénység visszarakta rögtönzött emelőkkel.

A kora reggeli nevezési adatok szerint a Black Jack, amelyet az olimpiai érmes, többszörös világbajnok német Roland Gäbler kormányzott volna, nincs az indulók közt, ott lesznek viszont az Extreme 40-esek, Józsa Márton Fifty-Fiftyje, Vándor Róberték RSM-DTM Hungary GC32-ese, valamint Litkey Farkas DC 35-öse ezúttal Festipay néven.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint csütörtökön a hidegfront mögött egész nap erős északi-északnyugati szél várható (45-55 km/h), amelyet 60-65 km/óra erősségű lökések kísérnek majd, és az erős szél várhatóan kitart a 48 órás tókerülő verseny végéig. Az erős szél az esélyeken is változtathat. Náray Vilmos azt mondta: a nagy katamaránoknak, melyek évek óta uralják a versenyt, gyenge vagy közepes szélben nincs ellenfelük. Idén azonban akár egy hagyományos egytestű hajó vagy egy, az erősebb szelet jobban bíró kéttestű hajó is végezhet az élen.

A szervezők ismételten arra figyelmeztették a mezőnyt: csak azok vágjanak neki a távnak, akik hajójukat alaposan felkészítették a nehéz körülményekre, gyakorlott legénységük van, illetve minden biztonsági és kommunikációs eszköz rendelkezésükre áll a fedélzeten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.