Kleinék elindultak felfelé a K2-n

A világ második legmagasabb hegyét még soha nem mászta meg magyar.

GB
2016. 07. 22. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta várt pillanat érkezett el Klein Dávid és Suhajda Szilárd számára. A két magyar alpinista péntek hajnalban elindult felfelé az alaptáborból, a cél a Himalája K2 csúcsa, vagyis 8611 méter. Erről az expedíciójukat szervező cég közleménye számolt be, és persze Facebookon is hírül adták Kleinék. A hegymászók hosszabb ideje várakoztak nagyjából 5000 méteren, várták az ideális időjárási ablakot, ami megfelelő alkalmat kínál a csúcstámadásra. Az előrejelzések alapján ez július 25–26-a lett volna, de a legtöbb alaptábori expedíció úgy határozott, nem vár tovább, elindul felfelé.

Kleinék a Johnnie Walker K2 expedícióról írt naplójukban már hétfőn azt írták, „csak azért is” csúcstámadás lesz a mostani, ugyanis már nagyon régóta epedeznek egy normális időjárási ablakért, ami nem akart eljönni. A mászópáros két akklimatizációs körön van túl, eddig a 6700 méter magasságban lévő kettes táborig jutottak el, ami nem rossz, de egy magabiztos csúcstámadáshoz ez még kevés lehet. Ráadásul rengeteg hó esett az utóbbi napokban, a serpák – helyi hegyi vezetők – által kirakott fix kötelek néhol eltűntek, leszakadtak, komoly nehézségekkel találhatják szembe magukat az alpinisták odafent.

A magyarok június vége óta vannak az alaptáborban. Suhajda Szilárd tavaly erdélyi barátjával, Varga Csabával már próbálkozott a K2 megmászásával, de nem jártak sikerrel, viszont az ő expedíciójuk jutott el a legmagasabbra az összes közül (7400 méter). Klein Dávid idén már megmászta a rendkívüli nehézségű Annapurnát, így komoly motivációval vágott neki az újabb túrának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.