Máris mindenki Hamilton hátát nézi

A Mercedes brit világbajnoka már az első szabadedzésen nyomatékosította, győzni jött a Hungaroringre.

B.M.L.
2016. 07. 22. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arra számítani lehetett, az esélyeknek megfelelően a Mercedesek uralták a 31. Formula–1 Magyar Nagydíj első szabadedzését. A Mercedes két pilótája, Lewis Hamilton és Nico Rosberg különversenyt vívott a legjobb köridőért, bántóan nagy volt a különbség köztük és az őket üldözők között. Végül azonban a világbajnoki címvédő brit nyerte az első tréninget, holott csapattársa lehetett volna inkább feldobódva, ugyanis bejelentették, két esztendővel meghosszabbították Rosberg szerződését.

A szabadedzés első időszakában még zavarta a pilótákat kicsit az éjszakai esőzések által még mindig nedves aszfalt – éppen ezért a mezőny nagy része köztes gumikon tette meg az első köreit –, ám ahogy száradt a pálya, úgy javultak a köridők is. A mezőnyben ezúttal két fiatal reménység is lehetőséget kapott a bizonyításra: Esteban Ocon a Renault-ban, míg Charles Leclerc Haasban körözgetett. Hogy nem ügyetlenek, tán bizonyítja, még a tavaly ugyanitt másodiknak célba érő Danyiil Kvjatnál (Toro Rosso) is gyorsabbnak bizonyultak.

Az edzésből jó húsz percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy felkerüljenek a slick abroncsok, és innentől kezdve kizárólag Hamilton vagy Rosberg állt az élen. Utóbbi a Silverstone-ban rakoncátlankodó váltóját is próbálgatta, és egyelőre úgy néz ki, nem kell az alkatrészt kicserélni az autójában. Érdekesség, mindketten nagyon komolyan vették az edzést, hiszen ők tették meg a legtöbb kört délelőtt: mindketten 34-34 alkalommal suhantak el a célegyenesben a több ezer néző előtt.

A Ferrarik és a Red Bullok a tréning második felében kezdtek magukhoz térni, ám csak megközelíteni tudták a két éllovast. Némi meglepetés, hogy az első szabadedzésen a maranellóiak teljesítettek jobban, hiszen Vettel a harmadik, míg Kimi Räikkönen a negyedik helyen zárt, igaz, a németnek majd másfél másodperc, míg a finnek majdnem két másodperc volt a hátránya. A hungaroringi pályán lévő szakértők véleménye szerint a két Red Bull – Daniel Ricciardo és Max Verstappen – egyelőre kizárólag a megfelelő beállításokkal foglalkozott, így tőlük várják elsősorban, akár már a délutáni második szabadedzésen a nagyobb előretörést.

A mezőny többi részében a McLaren remeklése keltett feltűnést, hiszen Fernando Alonso és Jenson Button is a legjobb tízben végzett. Akárcsak az újonc Haas francia pilótája, Romain Grosjean, aki korábban állt már a Hungaroringen dobogón. A program a délután 14 órakor rajtoló második szabadedzéssel folytatódik

.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.