A mongol edzők jelenete a birkózás szegénységi bizonyítványa

A Magyar Birkózó Szövetség alelnöke szerint a Rióban tapasztaltak miatt rossz a sportág megítélése.

B.M.L.
2016. 08. 24. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően még sokáig beszédtéma lesz a birkózásban tapasztalt bírói elfogultság, amit mindenki láthatott a riói olimpián. Ám nemcsak emiatt kerülhet ismét veszélybe a sportág, már ami az olimpiai programban való maradását illeti. Kovács István, az egyetlen magyar szabadfogású birkózó-világbajnok (1979, San Diego), illetve a moszkvai olimpia bronzérmese szerint egyenesen szegénységi bizonyítványt állított ki róluk a mongol edzők vetkőzős botránya az olimpia utolsó napján.

– Sajnos mindenki erre meg a bírók kissé fura döntéseire fog emlékezni, ha szóba kerül a sportág riói szereplése. Mindenki megrökönyödött a bírók ítéletén, ám amit ezután a mongolok műveltek, az túlment minden határon – jelentette ki az MNO-nak a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke.

Kovács István számára hatalmas csalódás volt az, ahogy Lőrincz Viktortól szabályosan elvették a megérdemelt bronzérmét, és nem titkolta előttünk, mi állhatott ennek és a többi, furának csak jóindulattal nevezhető bírói döntés hátterében.

– Sajnos a bírói vonalon a sportdiplomáciánk jelenleg nulla. Korábban két-három magyar bíró is mindig ott volt a nagy világversenyeken, és ez sajnos az elmúlt időszakban megváltozott. A bíróknak is kvalifikálni kell a versenyekre, így az olimpiára is, és a nemzetközi szövetség részéről az orosz Mihail Mamiasvili felügyeli a küldést. Negyven főt választottak ki, amibe nem került be magyar. Az elnök szerb, Nenad Lalovics, míg a bírók vezetője német, így nem véletlen, hogy e három nemzet birkózóinak kedveztek az ítéleteik. Egy biztos, a bíráskodás színvonala és munkássága nem javított a sportág megbecsülésén. Őszintén remélem, hogy rövidesen ismét normális kerékvágásba kerülnek a dolgok, mert különben nagy gondban leszünk ismét – fogalmazott Kovács István.

Természetesen azt a hazai vezetők és szakemberek is látják, hogy változtatni kell valamin, mert az eredmények nem nagyon jönnek.

– Már ma, a hazaérkezést követően volt egy értekezlet, ahol a három szakágvezető feladatául kapta, hogy a lehető legrövidebb időn belül alakítsanak ki egy új koncepciót, ami újra eredményessé teheti a magyar birkózást. Hétfőre rendkívüli elnökségi ülést hívtunk össze, ahol már a beadott anyagok alapján szeretnénk bizonyos döntéseket meghozni – árulta el az egyetlen magyar szabadfogású világbajnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.