Döbbenetes rekordok napja a US Openen

Venus Williams és Ivo Karlovic is megszenvedett a csúcsdöntő meccsén, de végül mindketten győztek.

B.M.L.
2016. 08. 31. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból is hozott újat a US Open második napja, hiszen egyrészt pályafutása során GS-viadalon egyéniben először kiemeltként szereplő Babos Tímea elképesztő meccsen, 162 perces küzdelem után 5:7, 6:3, 7:5 arányban legyőzte az osztrák Barbara Haast, így bejutott a második fordulóba, ahol a holland Hogenkamp lesz majd az ellenfele. A 23 éves soproni teniszező számára sorsolást is tartottak, így kiderült, hogy női párosban Jaroszlava Svedova oldalán a harmadik helyen emelték ki, és az első fordulóban egy szabadkártyás amerikai duóval, Catherine Bellisszel és Julia Boseruppul találkoznak. Az aktív játéktól most búcsúzó Eric Butorac párjaként vegyes párosban is pályára lép Babos – 2014-ben elődöntőig jutottak a Roland Garroson –, itt is ismert már az ellenfél: az amerikai Emina Bektas, Evan King kettős ellen kezdenek.

A nőknél természetesen a Williams-testvérek játszották a főszerepet, hiszen mindketten sikerrel vették az első meccsüket. A 22-szeres GS-győztes, első helyen kiemelt Serena 6:3, 6:3-ra verte azt az orosz Jekatyerina Makarovát, akit 2014-ben ugyanilyen arányban győzött le a torna elődöntőjében. Ugyanakkor a 36 éves nővére, Venus döbbenetes rekordot állított fel, hiszen a mostani US Open immár a 72. GS-viadal, amelyen pályára lép. Ő még 1997-ben, a Roland Garroson jelent meg először a négy nagy torna egyikén, és eddig hétszeres GS-bajnok egyesben, 14-szeres női párosban, valamint négyszeres olimpiai bajnok. Az amerikai klasszis alaposan megszenvedett az ukrán Katerina Kozlova ellen, de végül 6:2, 5:7, 6:4-re nyerni tudott a 6. helyen kiemelt Venus, aki 63 ki nem kényszerített hibát vétett a 162 percig tartó meccs alatt.

– A hibákról szólt ez a mai meccs, de a közönség sok mindenen átsegített. Remélem, javul a játékom, hiszen ha már rekorder lettem, szeretném igazán emlékezetessé tenni ezt a tornát – jelentette ki Venus Williams a torna hivatalos honlapján.

A férfiaknál nagyobb meglepetés nem történt, az esélyesebb teniszezők túlélték a New York-i premierjüket. A második kiemelt Andy Murray könnyed győzelemmel kezdett a cseh Lukás Rosol ellen (6:3, 6:2, 6:2), így az idén eddig valamennyi GS-tornán döntőbe jutó, és Wimbledonban győztes skót játékos megtette az első lépést negyedik Grand Slam-sikere felé. A riói olimpia döntőjében éppen Murray által legyőzött nagy visszatérő, a 2009-es US Open-bajnok argentin Juan Martín del Potro sem vacakolt sokat, szintén három szettben intézte el honfitársát, Diego Schwartzmant (6:4, 6:4, 7:6). Stan Wawrinka szettveszteség nélkül lépett át Fernando Verdascón (7:6, 6:4, 6:4), míg a 2014-es finalista japán Nisikori Kei játszmát veszített a 35 éves Benjamin Becker ellen (6:1, 6:1, 3:6, 6:3), aki annak idején egy bizonyos Andre Agassit búcsúztatott el az aktív játéktól, miután legyőzte őt a US Open harmadik fordulójában. A hazai nézők nagy bánatára kiesett az a Sam Querrey, aki idén Wimbledonban legyőzte Novak Djokovicot, ám most egy másik szerb, Janko Tipszarevic bosszút állt mindezért (7:6, 6:7, 6:3, 6:3).

A cirkuszt azonban mindenki elől elvitte a 37 éves horvát Ivo Karlovic, aki nem kevesebb, mint 61 ászt ütve versenyrekordot döntött – csak a második szettben 22 foghatatlan adogatást ütött –, és ezzel búcsúztatta öt szettben a tajvani Lu Jen-hszunt (4:6, 7:6, 6:7, 7:6, 7:5). A 21. helyen kiemelt 211 centis óriás még az első játszmában egyszer elveszítette az adogatását, majd a következő 28-at megnyerte, és 91 százalékban övé volt a pont, ha beütötte az első szerváját. Az eddigi itteni csúcsot 1999 óta a holland Richard Krajicek tartotta 49 ásszal, míg az abszolút rekord az amerikai John Isner nevéhez fűződik, aki 113 fogadhatatlan szervát ütött a több napon át tartó, 11 óra és 5 perces meccsén, 2010-ben Wimbledonban a francia Nicolas Mahut ellen.

Egy biztos, a hazai nézők egyik kedvencének, Donald Youngnak nem lesz egyszerű dolga a hórihorgas horvát játékos ellen, maximum abban bízhat, hogy egyrészt az ötszettes csata sokat kivett a 37 éves játékosból, másrészt ezúttal nem fog ennyire sülni Karlovic keze. A világranglista 23. helyén álló veterán egyébként idén már nyert két tornát, eddigi pályafutása során 10 825 foghatatlan szervát ütött, és az egy meccsen bevágott ászok tekintetében 78 a rekordja, amit 2009 szeptemberében Radek Stepanek ellen ért el egy Davis-kupa-találkozón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.