Jöjjön az Erdei–Balzsay-korosztály!

Az ökölvívók szövetségi kapitánya, Kovács László két olimpiai ciklus után nem folytatja.

B. Molnár László
2016. 08. 26. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már a kijutás sem volt egyszerű, hiszen a kvalifikációs rendszer az idő múlásával egyre bonyolultabb lett. Rióban már 63 profi és félprofi ökölvívó léphetett ringbe, ami súlycsoportonként öt-hat helyet jelentett, míg az amatőrök számára most kevesebb hely jutott – elevenítette fel a kvalifikációs nehézségeket a szakember. Kovács László szerint ez az új rendszer igazságtalan, hiszen nem mindenki tudott erős és ütőképes félprofi csapatot kiállítani, ráadásul az amatőrök számára rendezett világbajnokságra is kvalifikálni kellett, és onnan csak a dobogósok juthattak kvótához.

– Már ekkor, illetve a kvalifikációs tornákon is folyamatosan jeleztük, súlyos gondok vannak a bíráskodás körül, és Rióban mindenki láthatta, döbbenetes, ami a sportágban zajlik. Nem véletlen, hogy az ökölvívás történetében először küldtek el bírókat és pontozókat azért, mert egyik vagy másik nemzet képviselőjét előnyben részesítették – folytatta a szövetségi kapitány. Szerinte legfőképpen az orosz bokszolók voltak a félrepontozás legfőbb nyertesei, míg az írek és a kazahok a legnagyobb vesztesei.

A sorsolásnál véleménye szerint nem nagyon lehetett mit tenni, ám így is volt néhány gyanúsan könnyű ág egy-két versenyző számára: 75 kilóban például minden favorit a felső ágra került – Harcsa Zoltán is –, míg az alsó ágon egyedül maradt az üzbég bunyós, aki így be is jutott a döntőbe.

– A mieink szereplését jelentősen befolyásolta a sorsolás, ami akkor sem lehetett volna nehezebb, ha nekünk kell összeállítani. Harcsa Zoli első ellenfelét megoldotta, majd a kubai világbajnok ellen bokszolt egy remek első menetet, ám az utolsó másodpercekben bealudt, és belenézett egy hatalmas balosba. Jól döntött a bíró, amikor nem engedte tovább a meccset, vélhetően mi is így tettünk volna a szünetben. Bacskai Balázs kijutott, majd jött a mumusa, aki sajnos simán legyőzte őt – mondta Kovács László, majd igencsak meglepő bejelentéssel zárta a beszélgetést: – Számot vetettem eddigi kapitányi tevékenységemmel. Két olimpiai ciklust csináltam végig, tisztes eredményeket értünk el, és most úgy érzem, elég volt. Már nem vállalom a következő ciklust, inkább a háttérből segíteném a sportágat. Jöjjenek a fiatalok, itt az idő, hogy megkapja a lehetőséget az Erdei– Balzsay-korosztály.

A szakember lapunknak elárulta, az AIBA máris szabályváltozásokra készül, és az amatőr bokszot újra egy kicsit a profik irányába tolná el. Ismét visszahoznák az ötpontozós rendszert, megint 5x3 perces menetek lennének az amatőröknél, a férfiak a trikót, míg a nők a fejvédőt vennék le a mérkőzéseken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.