Kínai súlyemelőket fosztottak meg aranyérmüktől

Nyolc évvel ezelőtt levett doppingmintákat elemeztek újra.

MTI
2016. 08. 24. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) szerdai bejelentése szerint a nyolc évvel ezelőtt levett doppingminták újraelemzése mindhárom sportoló esetében pozitív eredményt hozott. A tesztek során bebizonyosodott, hogy mindannyian a növekedési hormon termelését serkentő, GHRP–2 elnevezésű szert használták, Liu mintájában pedig a stimuláns szibutramint is kimutatták.

A nők versenyében Csen Hszie-Hszia a 48 kilogrammosok súlycsoportjában, Liu Csun-hung a 69, Cao Lej pedig a 75 kilósok között lett aranyérmes a 2008-as olimpián.

Az IWF közleménye szerint további nyolc pekingi dobogós mintája is pozitív eredményt hozott az ismételt vizsgálatok során, az ő eredményeiket is törölték. Az orosz, kazah, azerbajdzsáni, ukrán és fehérorosz sportolók között van a jelenlegi világcsúcstartó Andrej Ribakov is, aki ezüstérmes lett 2008-ban.

További négy súlyemelő mintája lett pozitív azok közül, akik nem végeztek dobogós helyen Pekingben, tíz megbukott sportoló – köztük öt aranyérmes – nevét pedig már júniusban és júliusban nyilvánosságra hozta a nemzetközi szövetség. Ügyük végleges lezárásáig valamennyiük versenyzési jogát ideiglenesen felfüggesztették.

A 2012-es londoni olimpián levett doppingminták újraelemzése hat érmesnél, összesen pedig 11 sportolónál hozott pozitív eredményt az IWF júliusi bejelentése szerint.

A riói olimpia is hozott már doppingesetet a súlyemelőknél: a kirgiz Izzat Artikovot – aki a riói olimpia férfi 69 kilogrammos súlycsoportjában végzett harmadikként – tiltott teljesítményfokozó szer használata miatt fosztották meg bronzérmétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.