Kitűnő játékkal vertük a brit válogatottat

A válogatott 96-77-re nyert a hatmeccses Európa-bajnoki selejtezősorozat kecskeméti nyitómérkőzésén.

MTI
2016. 08. 31. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A britek 2009-ben szerepeltek összevont csapattal először Eb-n, majd keretüket szigetországi származású NBA-játékosokkal feltöltve egy meccset nyertek a 2012-es londoni olimpián. Tavaly már nem jutottak ki az Eb-re, a kulcsemberek sorra lemondták a válogatottságot, s a jelenlegi keretből csak a tizenegy NBA-szezont lehúzó, harminchárom évesen azonban csapat nélkül álló Ben Gordon emelkedik ki.

A magyar nemzeti együttes 1969 óta csak egyszer, 1999-ben vett részt Európa-bajnokságon.

A Messzi István Sportcsarnokban másfél perc után Vojvoda Dávid kezdte meg a pontgyártást, a szolnoki bedobó szerezte a hazaiak első 5 pontját. Hamarosan a Spanyolországban légióskodó Hanga Ádám, valamint a szintén szolnoki Eilingsfeld János és a körmendi Ferencz Csaba is betalált a triplavonalon túlról, 20-14-re alakítva az állást.

A második negyedben 2 brit pontra 13 érkezett válaszul, ám a 14 pontos előny nemsokára 7 pontosra olvadt, mivel Daniel Clark kiválóan dolgozott a palánk alatt. A nagyszünetben Vojvoda remek megoldásainak köszönhetően 53-41 állt az eredményjelzőn, Hanga a mezőny legjobbjaként 16 pontnál tartott.

„Gratulálok a csapatomnak, korrekt ellenféllel, egy korrekt meccset játszottunk – mondta az MNO-nak Sztojan Ivkovics, a magyarok szövetségi kapitánya. – Nekünk mindig bizonyítanunk kell, de ha a magyar kosárlabda jobb akar lenni, álljon mindenki mellé. Büszke vagyok arra, amit láttam, magyarok, magyar szívvel kosárlabdáztak, aki ezt nem érti, az legyen az ő gondja.”

„A magyarok gyorsabbak voltak, a játékban is – mondta Joe Prunty, a britek szövetségi kapitánya. – Megérdemelték a győzelmet, sokkal jobban kellett volna védekeznünk.

„Nagyon jól játszottunk, három játékosunk pedig extra teljesítményt nyújtott – utalt Ferencz Csaba, a válogatott tagja Hanga 32, Vojvoda 24, Eilingsfeld 19 pontjára. – A megbeszélteket betartottuk, jól védekeztünk, jól is dobtunk, ami lendületet adott.”

Térfélcsere után maradt a 10 pont körüli különbség, a britek 8 pontnál nem tudtak közelebb kerülni, Hanga ötödik triplájával pedig a játékrész végére visszaállt a 12 pontos előny (74-62).

A zárószakaszban öt perccel a vége előtt 19 ponttal is vezetett Stojan Ivkovic szövetségi kapitány együttese, az elképesztő formában játszó Hanga átlépte a 30 pontot, a vége pedig a vártnál jóval simább győzelem lett az esélyesebbnek tartott szigetországiak felett.

A magyarok szombaton Luxemburgot fogadják Sopronban.

A 40. Eb-nek Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-étől szeptember 17-éig. A selejtezőből a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett jut ki a tornára.

Eredmény, G csoport, 1. forduló:
Magyarország – Nagy-Britannia 96-77 (25-22, 28-19, 21-21, 22-15)
a legjobb magyar dobók: Hanga 32, Vojvoda 24, Eilingsfeld 19

A további magyar program:
szeptember 3.: Magyarország–Luxemburg, Sopron 18.00
szeptember 7.: Macedónia–Magyarország, Kavadarci 20.30
szeptember 10.: Nagy-Britannia–Magyarország, London 19.30
szeptember 14.: Luxemburg–Magyarország, Luxembourg 19.30
szeptember 17.: Magyarország–Macedónia, Szolnok 18.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.