Nem jutott fel Varga Csaba a Nanga Parbatra

A világ 9. legmagasabb csúcsa bizonyult jobbnak.

MTI
2016. 08. 05. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hegymászó az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében beszámolt arról, hogy a mászók kis létszáma nem kedvezett a hegyen lévő táborok és a közöttük lévő útvonal kiépítésének. (Idén csupán 15-en vállalkoztak a vitatott hovatartozású Kasmír pakisztáni oldalán fekvő 8125 méteres csúcs meghódítására.)

„Kevés felszerelés és kevés emberi erő állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy a monszun megérkezte előtt sikeres csúcstámadást hajthassunk végre. Az expedíció alatt háromszori nekifutásra sem sikerült komolyabb előrejutást kieszközölni, emiatt, valamint az időjárás rosszra fordulása miatt lehetetlenné vált a sikeres csúcstámadás” – írta Varga Csaba.

A világ 9. legmagasabb hegycsúcsát a magyarok közül eddig csak Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben.

Varga Csaba 2013 júliusában hódította meg a Karakorum-hegységben, a kínai–pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsát, szinte pontosan egy évvel később pedig a 8051 méteres Broad Peakre jutott fel társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.