Szobrot kapott Papp László a XIII. kerületben

Egy teret is elneveztek a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról.

MTI
2016. 08. 19. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth József (MSZP) polgármester az ünnepségen köszönetét és elismerését fejezte ki a kerület díszpolgárának életútjáért. A kilencven éve született Papp László győzelemcentrikus személyiség volt, és mindig a XIII. kerülethez tartozott. Soha nem hordta fenn az orrát, teljesítményével érte el az elismerést – fogalmazott a polgármester.

Borbély Zoltán, a Paplaci című film rendezője a sportoló eredményeit felelevenítve hangsúlyozta: Papp László 200 amatőr mérkőzéséből 197-et nyert meg, profiként veretlen maradt, 29 meccse közül 27-en győzött, kétszer pedig döntetlent ért el. Ő volt az első bokszoló a világon, aki háromszoros olimpiai bajnok lett (1948 London, 1952 Helsinki, 1956 Melbourne), és azóta is mindössze ketten értek el hasonló eredményt. Emellett kétszeres profi Európa-bajnok volt, és csak a politikai vezetők kicsinyessége akadályozta meg abban, hogy ringbe szállhasson a világbajnoki címért. Mindennek ellenére örökre megmaradt szerénynek – mondta Borbély Zoltán.

Az önkormányzat 1200 négyzetméternyi, díszburkolattal fedett és 600 négyzetméternyi zöldterületet alakított ki az egykori parkoló helyén. A tér közepén állították fel az 5:4-es méretarányú bronzszobrot, Lelkes Márk szobrászművész alkotását, amely bokszolás közben ábrázolja Papp Lászlót. A tér kialakítására százmillió forintot költött Angyalföld-Újlipótváros önkormányzata.

Papp László 1926-ban született Angyalföldön, a Visegrádi utcában, aktív pályafutása után edzőként és szövetségi kapitányként is szolgálta a magyar ökölvívósportot. A XIII. kerület önkormányzata 2001-ben a városrész díszpolgárává választotta a sportolót, aki 2003-ban hunyt el Budapesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.