Vay: Amíg az álmomat nem érem el, nem fogok leállni

Vastag könyv alapján végezte nyári edzéseit az NHL-csapattal szerződésben álló kapus.

FB
2016. 08. 18. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az A-csoportos vb-n remeklő 22 éves Vay Ádámot tavasz végén szerződtette a világ legerősebb bajnokságában, az észak-amerikai jégkorongligában (NHL) szereplő Minnesota Wild. A fiatalok edzőtáborát itthon pihente ki a játékos, aki a DigiSport Reggeli start című műsorába is elugrott, hogy meséljen élményeiről.

Vay elmondása szerint örült, hogy volt csapatánál, a Debrecennél ismét jeges edzéseket végezhetett, a jövőben valamelyik pesti csapatnál is szeretne ilyen lehetőséget, mielőtt kiutazna Minnesotába. Debrecenben ugyanúgy fogadták, mintha nem NHL-csapatnál kapott volna szerződést. NHL-es csapatától egyébként egy vastag könyvet kapott, amelyben az edzésterve volt, ebben az egész nyárra megírták a felkészülési programját. Vay reméli, hogy a divízió I/A-s világbajnokságon ő is részt vehet majd a magyar válogatottal, de ez attól is függ majd, elengedi-e a Wild.

A közel kétméteres kapus úgy véli, jó génekkel rendelkezik, emellett soha nem adta fel. „Négyéves korom óta nekem volt egy célkitűzésem, azóta is azt az álmomat élem” – mondta Vay Ádám, aki a hoki mellett különféle harcművészeteket is űz. „Nem fogok meghátrálni, az biztos” – válaszolta nevetve arra a kérdésre, hogy mi történik, ha harcos előélete ellenére belekötnek az amerikai jégen. „Kicsit élvezem is az agressziót, a küzdősport világát” – tette hozzá. A hokis szeptember elején utazik ki Minnesotába, ahol nem is tudja pontosan, hány kapussal kell megküzdenie a kezdőbe kerülésért.

„Megmondom őszintén, nem nagyon nézegettem a kapusokat. Egyrészt mert nem érdekelnek (nevet), másrészt meg azon vagyok, hogy mindegyiket kitúrjam”

– jelentette ki Vay Ádám. Állítása szerint ha az AHL-be kerül (a második legerősebb amerikai liga, ahol NHL-klubok fiókcsapatai szerepelnek), ott is egy NHL-tapasztalattal rendelkező kapus lesz a társa és ellenfele. Számára ez is borzasztóan nagy ugrásnak számít, a kinti edzők figyelmeztették is, hogy legyen türelmes, ne akarjon mindent azonnal.

Szerződése két évre szól, ezalatt folyamatosan terhelik majd, mekkora nyomást bír elviselni. „Lehet, hogy fél éven belül fel tudok jutni az NHL-be, lehet, hogy egy éven belül, de az is lehet, hogy két évig AHL-ben fogok játszani, és utána lehetséges, hogy kapok egy hosszabbítást” – mondta a forgatókönyvekről Vay Ádám.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.