A kosárválogatott 1999 után ismét kijutott az Eb-re!

A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul lesz a házigazdája.

MTI
2016. 09. 14. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott a csoport egyetlen százszázalékos csapataként várta az összecsapást, hiszen korábban hazai pályán a briteket és a luxemburgiakat, idegenben pedig a macedónokat és a briteket is legyőzte.

A csapat annak tudatában lépett pályára Luxemburgban, hogy már csak akkor nem jut ki a 2017-es Eb-re, ha kikap a sereghajtó otthonában, majd szombaton több mint 10 ponttal alulmarad a macedónokkal szemben Szolnokon. Ezzel párhuzamosan szerdán a macedónoknak le kellett volna győzniük a vendég briteket, akiknek szombaton Luxemburgban is ki kell kapniuk legalább 25 ponttal.

Stojan Ivkovic kapitány együttese tizenegy nappal ezelőtt 89-64-re verte a miniállam legjobbjait Sopronban, és a szerdai „visszavágó ” is biztatóan indult, a nyitónegyed derekán 8-2-re vezetett a válogatott. A második játékrész viszont már döntetlenről folytatódott, sőt 18-16-nál már a sorozatban hét triplakísérletet elrontó hazaiak vezettek. A magyar szakvezető 25-19-nél időt kért, s a csapat a Spanyolországban légióskodó Hanga Ádám első kosarával fordított (29-30). A nagyszünetben ennek ellenére ismét a remekül lepattanózó luxemburgiak voltak előnyben (38-35).

Térfélcsere után Hanga 8 pontjával elhúztak a mieink, s néhány perccel később már Eb-résztvevőként küzdhettek, ugyanis a csoport másik meccsén a britek nyertek Macedóniában, így biztossá vált, hogy a magyarok végeznek a G jelű kvartett élén. A 49-53-ról induló zárószakasznak így már felszabadultan vághatott neki az amúgy gyengén büntetőző gárda, s végül a vártnál nagyobb csatában kicsikarta a győzelmet.

A magyar válogatott a tét nélküli utolsó fordulóban, szombaton a macedónokat fogadja Szolnokon.

A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-étől szeptember 17-éig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1–9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

A nemzeti csapat előzőleg 1999-ben szerepelt Eb-n.

A mérkőzés lefújása után Wittmann Krisztián nyilatkozott az M4 Sportnak: „Sokat hibáztunk, ezért lett szoros a mérkőzés, a dobásaink sem voltak pontosak. Úgy gondolom, hogy végig jól teljesített mindenki, megpróbálunk most már 100 százalékosan az Eb-re menni. Minden adva van a fiesztához.”

Eredmény (az európai szövetség honlapja alapján):
G csoport, 5. forduló:
Luxemburg-Magyarország 65-68 (14-14, 24-21, 11-18, 16-15)
a legjobb magyar dobók: Hanga 18, Eilingsfeld 12, Perl 10

A G csoport állása:
1. Magyarország 10 pont (már továbbjutott)
2. Nagy-Britannia 8
3. Macedónia 7
4. Luxemburg 5

A további magyar program:
szombat:
Magyarország-Macedónia, Szolnok 16.30

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.