A románokon múlik, mennyi szurkolónk lesz a kosár-Eb-n

A 2017-es torna egyik házigazdája Kolozsvár, a szabályok szerint Románia egy ellenfelet meghívhat.

BuL
2016. 09. 16. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár, Isztambul – e négy város ad otthont a jövő évi férfikosár-Eb-nek, amelyre csaknem két évtized szünet után a magyar válogatott is kijutott, nem is akármilyen simán. A magyar szurkolók nyilván nagyon szeretnék, hogy Kolozsváron legyenek a magyar meccsek, ám ez momentán a románokon múlik – legalábbis ez derül ki Szalay Ferenc, a kosárlabda-szövetség (MKOSZ) elnökének a Digi Sport stúdiójában elmondott szavaiból. A szabályok azt mondják, Románia odahívhat egy csapatot Kolozsvárra.

„Most kellően erős a magyar kosárlabda sportdiplomáciája. Ott vagyunk a FIBA-nál a megfelelő helyeken, klubcsapatainknál komoly sikereket értünk el a nemzetközi kupák besorolásai esetében. Ám ebben a helyzetben nem erre van szükség. A románok döntik el, hogy minket hívnak-e, ha igen, akkor velük fogunk játszani. A sorsolás is hozhat olyan eredményt, hogy Kolozsváron játszunk, még úgy is, hogy nem hívtak minket oda.”

Szalay emlékeztet, hogy a női Eb-t közösen szerveztük a románokkal, a két szövetség kapcsolata nagyon jó. Azt viszont majd meg kell nézni, mit látnak a saját érdeküknek a román szövetségnél, hisz bizonyára rengeteg magyar szurkoló lenne Kolozsváron – ami egyrészt nagy bevételt jelentene a szervezőknek, de nem tudni, milyen erősnek találnak minket.

Vezérünk Erdélybe menne

Hanga Ádám is nagyon reméli, hogy Kolozsvárra kell majd mennünk. RÉSZLETEK

A válogatottban szereplők életkora alapján reménykedhetünk is akár abban, hogy a kontinentális elitben megmaradunk, hiszen a legidősebb játékos 32 esztendős, két legjobbunk pedig még bőven harmincon innen van, Hanga Ádám 27 éves, Vojvoda Dávid nála is fiatalabb. Az utánuk következő, hasonlóan erősnek mondható korosztály a 18 évesek csapata.

Szalay Ferenc szerint a kijutás titka az is volt, hogy a korábbi, „épphogy” ki nem jutások után is egyben tartották a válogatottat, amelynek élén Stojan Ivkovic szövetségi kapitány nagyon kemény munkát végez, a csapat környékén pedig nyugalom, béke és stabilitás honolt az utóbbi években, mindenki azt tette, ami a dolga, a nagycsapat mellett pedig folyamatosan ott volt az utánpótláskorúak edzője is.

A szövetség elnöke a csapategységet korábban nem tapasztalt szintűnek tartja, éppen ezért csak mérsékelten és nagy körültekintéssel próbálkoznak honosítással, egy próbálkozásuk volt mostanság, hogy az irányító pozícióján erősödjünk – egy Törökországban játszó amerikai kosárlabdázóval.

Az Eb-re jutásért tízmillió forint jár a válogatottnak – ez töredéke a labdarúgók korábbi jutalmának –, de lehetséges, hogy még emelnek az összegen. Ebbe a döntésbe bevonják a szövetségi kapitányt is: ha ő azt mondja, hogy nem kell most kitömni a játékosokat, akkor nem lesz pluszprémium az Eb előtt. A tornán részletes premizálási rendszer lesz, de erről még szintén nem döntöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.