Angelique Kerber lett New York királynője

A német teniszező a US Open női egyesének megnyerése mellé a világelsőséget is megszerezte.

B. Molnár László
2016. 09. 11. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valamelyik női döntő abszolút kétesélyes volt a tenisz történetében, akkor az idei US Open fináléja mindenképpen ennek tökéletes példája. Ugyanis hiába válik hétfőtől világelsővé Angelique Kerber, a verseny tizedik helyen kiemelt játékosa, a cseh Karolína Plísková egyrészt bombaformában játszik hetek óta – New Yorkban a két Williams nővért is legyőzte –, de ráadásul a US Opent megelőző kiemelt viadalon, Cincinnattiban éppen Kerbert verte bántóan simán.

A német nagyon fogadkozott, hogy visszavág, és stílusosan, kétszeres GS-bajnokként szeretne felülni a trónra. Amíg Kerber idén már a harmadik GS-fináléját játszotta – az Australian Opent megnyerte, Wimbledonban kikapott –, addig cseh ellenfele élete első ilyen döntőjére készült. Ennek megfelelően Plísková kissé idegesen teniszezett az első szettben, kétszer is elbukta a szerváját – a második adogatása mögött csak 29 százalékban tudott pontot szerezni –, két kettős hibát és 17 ki nem kényszerített hibát ütött, ezzel szemben Kerber mindössze hármat (!), így senki sem csodálkozott azon, hogy az újdonsült világelső negyven perc alatt megnyerte az első játszmát.

A második játszmában jelentősen feljavult a cseh klasszis játéka, a statisztikai adatok szerint minden mutatóban jobban teljesített, mint Kerber, így amikor Plísková 3:3 után elvette a német adogatását, majd simán hozta a sajátjait, 47 perc után kiegyenlített. A 24 éves cseh teniszező 89 százalékban nyerte a pontokat az első és 36 százalékban a második adogatása mögött, szinte hibátlanul játszott a hálónál (93 százalék), és 17 nyerőt ütött.

A mindent eldöntő, harmadik játszmában 4:4-nél remegett meg Plísková keze, elbukta a szerváját, és Kerber már nem engedte ki a kezéből a győzelmet: 6:3, 4:6, 6:4 arányban így az Australian Open után a US Openen is diadalmaskodott, míg Wimbledonban és a riói olimpián elbukta a finálét. Hosszú idő után ő az első teniszező, akit egy éven belül bejut három GS-torna döntőjébe, és nem Serena Williamsnek hívják. Tökéletesen megérdemelte a New York-i sikert és a világelsőséget, így 1997 után, amikor is Steffi Graf ült a trónon, ismét német a világ legjobbja női egyesben. A 28 éves Kerber az első német győztes Steffi Graf 1996-os diadala óta, mostani sikerével 3,5 millió dollárt keresett.

„Fantasztikus ez az érzés, hogy ott sikerült nyernem, ahol 2011-ben az első komoly sikeremet arattam Grand Slam-tornán, amikor elődöntőbe jutottam. Az én példám is mutatja, kemény munkával bármeddig el lehet jutni, így bízom abban, hogy ez kellő inspiráció lesz a fiatalok számára. Most jön pár nap, amikor a csapatommal kiélvezem azt, amit elértünk, aztán pedig szeretném, ha továbbra is ilyen eredményesen tudjak teniszezni. El sem akarom hinni, hogy világelső lettem, hogy olyan játékosokkal emlegetnek egy lapon, mint Steffi Graf és Serena Williams. Ők hatalmas bajnokok, mindent megnyertek pályafutásuk alatt, akik nekem is példát adnak a folytatáshoz. Nagyon fontos számomra, hogy Steffi után én lehettem a következő német játékos, aki GS-tornát nyer, és világelső lesz. Valahol magamban pontosan tudom, sosem fogok az ő magasságába érni, de ez most nem is fontos, hiszen most szeretném kiélvezni az évek alatt elvégzett kőkemény munka gyümölcsét” – jelentette ki Angelique Kerber a torna hivatalos honlapjának adott interjújában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.