Babos: A US Open csak a kezdet

A 23 éves soproni teniszező a jövő héttől a legjobb harminc között áll majd a női világranglistán.

B. Molnár László
2016. 09. 09. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha az eredményeit vesszük, akkor az idei US Open történelmi jelentőségű: először volt egyesben kiemelt egy Grand Slam-tornán, és először jutott el a harmadik fordulóig. Elégedett a New York-i teljesítményével?
– Az eddigi pályafutásomban a Grand Slam-versenyek külön kategóriát jelentenek. Sajnos korábban sohasem játszottam igazán jól egyesben, mint más versenyeken. Most végre jól sikerült a US Open. A kiemelés terhet is jelentett, de az első fordulóban aratott győzelmem rengeteget segített, önbizalmat adott. Döcögős mérkőzés volt, de az, hogy a harmadik szettben komoly hátrányból fordítani tudtam, sokat segített a további meccseimen. Elhittem, hogy képes leszek erre később is.

– Viszont amit a harmadik fordulóban Halep ellen művelt a pályán
– Ahogyan azt a mérkőzés után is mondtam, Halep ellen életem egyik legjobb meccsét játszottam, ami nagy élményt jelentett. Közel volt a siker, de tény, hogy aki csak az első szettet látta, annak az is megfordulhatott a fejében, hogy negyven-ötven perc alatt két nyert játékkal mehetek gratulálni ellenfelemnek. Ehelyett kis híján legyőztem, tényleg nagyon kevésen múlt, hogy megverjem a világranglista ötödikjét egy GS-torna harmadik körében. Ez a játék, remélem, hatalmas motivációt ad a folytatáshoz, és a mostani szereplésem csak a kezdet a Grand Slam-karrieremben.

– Hogyan tovább? Hol versenyez legközelebb?
– Most tíz napig itthon leszek. Hétfőig hazautazom Sopronba, aztán jönnek a kemény edzések, majd indul az ázsiai turné. Őszintén remélem, hogy ez az itthon töltött idő elég lesz a tökéletes feltöltődéshez. Tudni kell, hogy a játékosok nem nagyon kedvelik a távol-keleti versenyeket, hiszen már mindenki fáradt, így ha sikerül fejben ott lennem, akkor sok pontot szerezhetek az év végéig.

– A jövő hét elején megjelenő legfrissebb világranglistán a 26–27. helyen áll majd. Hova juthat el 2016 végre? Reális lehet a top 20?
– Amikor nekivágtunk az idei szezonnak, akkor év végére a legjobb negyven közé kerülést céloztuk meg. Nos, ez már az év első felében teljesült, így a következő az volt, hogy minél előbb kiemeltként indulhassak egy Grand Slam-tornán. Őszintén bevallom, ezt a 2017-es Australian Openre vagy a Roland-Garrosra gondoltam reálisnak, erre tessék, az idei US Openen el is értem. Most nincs semmilyen helyezés szerinti célom az év végéig, ezzel szemben azt szeretném, ha a játékom színvonala nem esne vissza. Párosban mindenképpen szeretnénk újból eljutni a szingapúri világbajnokságra, egyesben a kínai Csuhajban rendezendő WTA-elittorna is a céljaim között szerepel, amelyet tavaly például Venus Williams nyert meg, a döntőben azt a Karolina Pliskovát verve, aki most elődöntős a US Openen. Ide az idei pontverseny 9. és 20. helye között lévők kvalifikálják magukat, én jelenleg a 17. helyen állok.

– Ha már szóba került a páros. A US Opennel ismét lejárt a megállapodása Jaroszlava Svedovával, ezek szerint együtt folytatják?
– Természetesen az év végéig együtt maradunk, és a vuhani, majd a pekingi versenyeken biztos, hogy indulunk. Remélem, ez elég lesz a világbajnoki részvételhez, de ha kell, akkor természetesen máshol is pályára lépünk.

– Mi történt a US Open női párosának harmadik fordulójában, miután 6:0-ra megnyerték az első szettet, aztán mindenki döbbenetére elbukták a simának tűnő meccset?
– Mivel mindkettőnknek jól ment egyesben, vélhetően itt jött el az a pont, hogy mentálisan kiengedtünk, elfáradtunk. Ilyenkor értem meg a legjobbakat, akik mindig a megnyert meccseik után azt hangoztatják, mennyire fontos tényező az, hogy minden szempontból kipihenten tudjanak pályára lépni.

– Idén szeptember 27. és október 2. között az óbudai Nemzeti Edzés Központban, illetve a Vasas Folyondár utcai sporttelepén rendezik meg a korosztályos Davis- és Fed-kupát. Annak idején ön is részt vett hasonló tornán. Mi az, amit egy játékos egy ilyen verseny után fel tud használni a későbbi karrierjében?
– Nem ma volt A 2008-as mexikói korosztályos viadalon Mikó Zsófiával és Susányi Zsófiával az előkelő harmadik helyen végeztünk. Az a verseny jó alkalom volt arra, hogy a csapatért is küzdjek. Remek emlékeim vannak a mexikói tornáról. Hűen tükrözte azt, hogy egy játékos éppen hol tart a juniorok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.