Csillaghullás New Yorkban

Máris kiesett a wimbledoni döntős, Milos Raonic és a Roland-Garros bajnoka, Garbine Muguruza.

B.M.L.
2016. 09. 01. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazán nagy nevek közül a férfiaknál a szerb világelső, Novak Djokovic járt a legjobban, ugyanis ellenfele, a cseh Jirí Vesely – aki idén Monacóban már legyőzte őt – nem tudott kiállni ellene, mert begyulladt az alkarja. A címvédőnek jól jöhetett a pihenő, hiszen a harmadik körben az eddig remekül teniszező orosz Mihail Juzsnij vár rá – eddig mindössze tizenhárom játékot vesztett –, aki három sima szettben intézte el az argentin Guido Pellát (6:2, 6:1, 7:6).

A korábbi kétszeres US Open-bajnok Rafael Nadal is, úgy tűnik, elfelejtheti a csuklósérülését, hiszen eddig a legszebb napjaira emlékeztetően teniszezik. Ezúttal a mindenkire veszélyes olasz Andreas Seppi ellen lépett pályára, és elképesztő könnyedséggel lépett túl rajta (6:0, 7:5, 6:1). A tizennégyszeres Grand Slam-győztes egyébként történelmet írt, ugyanis ő lett az első, aki a US Openen fedett pályán diadalmaskodott. A második szettben, 3:3-nál elkezdett esni az eső, így be kellett húzni az Arthur Ashe Stadion százötvenmillió dollárból megépített tetőszerkezetét, ami mindössze öt percet vett igénybe.

„Úgy érzem, kezdek visszatérni a legjobb formámhoz, minőségi teniszt játszottam. A mostani játékom már közelített ahhoz, ami egy ilyen tornán szükséges a jó eredmény eléréséhez” – jelentette ki Nadal a találkozót követő sajtótájékoztatón. A spanyolra a következő fordulóban az orosz Andrej Kuznyecov vár, aki jelenleg a 47. a világranglistán, és a második fordulóban a 31. kiemelt spanyol Albert Ramos-Vinolast verte három szettben (7:5, 6:4, 7:6).

A felső ág másik két esélyese közül a 2014-es bajnok, az idei US Opent megelőző mesterverseny, a cincinnati torna győztese, a horvát Marin Cilic ellenmondást nem tűrően verte az ukrán Szerhij Sztahovszkijt (6:1, 6:2, 6:3), az idei wimbledoni döntős, kanadai Milos Raonic pedig kikapott a világranglista 120. helyén álló amerikai Ryan Harrisontól négy játszmában (6:7, 7:5, 7:5, 6:1). Utóbbi remekül teniszezett, ütött negyvennyolc nyerőt, és hétszer is elvette a bombaadogatásairól is híres kanadai szerváját. Úgy tűnik, Raonic játékára nagyon rossz hatással volt, hogy a US Open előtt kiszállt az edzői stábjából John McEnroe.

A nőknél volt egy kis riadalom, ugyanis a magyar származású, de brit színekben versenyző Konta Johanna rosszul lett a hőségtől: remegni kezdett, nehezen kapott levegőt, és a szívverése is felgyorsult. A gyors orvosi segítség után azonban folytatni tudta a játékot a 13. kiemelt brit a bolgár Cvetana Pironkova ellen, és a három küzdelmes szett végén tovább is jutott (6:2, 5:7, 6:2).

Nem folytathatja viszont tovább az idei Roland-Garros-győztes Garbine Muguruza, aki Wimbledon után ezúttal New Yorkban is idő előtt kiesett. Legyőzője a lett Anastasija Sevastova, akinek ez a siker (7:5, 6:4) eddigi legnagyobb győzelme pályafutása során. „Nem teniszeztem rosszul, de egyrészt ellenfelem remek napot fogott ki ellenem, másrészt a legfontosabb pontoknál fejben hibáztam, így pedig nem lehet nyerni egy Grand Slam-versenyen” – ismerte el Muguruza.

Újabb lépést a világelsőség felé a német Angelique Kerber, aki ezúttal a horvát Mirjana Lucic-Baroni ellen diadalmaskodott (6:2, 7:6). Ugyancsak ott van a harmadik fordulóban a tavalyi finalista, az olasz Roberta Vinci, ő az amerikai Christina McHale ellen nyert 6:1, 6:3-ra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.