Djokovic a mázlikirály New Yorkban

Egyetlen nyert meccsel is nyolcaddöntős a szerb. Babos Tímea vegyes párosban is nyert az első körben.

B.M.L.
2016. 09. 03. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az idei US Open végre áttörést hozott Babos Tímea számára. A 23 éves soproni teniszező ugyanis pályafutása során először egyesben kiemeltként vágott neki a tornának, és eljutott a harmadik fordulóba, míg női párosban – a kazah Jaroszlava Svedova oldalán – 3. kiemeltként már a második fordulónál tart, míg tegnap késő este vegyes párosban is folytatja nagyszerű szereplését. Pályafutása utolsó versenyén induló amerikai Eric Butorac oldalán 7:6, 6:1-re verte az amerikai Emina Bektas, Evan King duót, és bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a sorsolás szeszélyének köszönhetően éppen Svedova, és brazil partnere, Bruno Soares ellen játszanak majd, akik a US Open második kiemeltjei.

Babos eddig megnyerte mind a négy meccsét, ám egyesben ma délután magyar idő szerint ötkor Simona Halep ellen lép pályára – nagy élmény lesz majd az Arthur Ashe Stadionban játszani –, aki egyrészt 5. kiemeltje a viadalnak, másrészt a US Open egyik felvezető mesterversenyét megnyerte Montrealban. Ám ezzel nem lesz még vége, ugyanis az eredeti tervek szerint este fél tízkor ismét jelenése lesz, hiszen Svedova oldalán a Jelena Osztapenko, Andrea Petkovic (lett, német) párossal csap össze.

„Ez a nap is elérkezett! Nagyon-nagyon örülök, hogy most már Grand Slamen is bejutottam egyesben a harmadik körbe! Idén azért elég stabil teljesítményt nyújtottam, és kiemeltként sikerült első alkalommal elérnem a harmadik fordulót. Abban mindenki biztos lehet, a lelkem is kiteszem Simona ellen” – jelentette ki hivatalos honlapján Babos Tímea.

És ha már női tenisz... Újabb lépést tett a világelsőség felé Angelique Kerber. Az idei Australian Open-győztes, wimbledoni döntős német játékos újabb könnyű győzelmem van túl – ezúttal az amerikai Bellist verte 55 perc alatt 6:1, 6:1 arányban –, és a formáját elnézve akár a US Opent is megnyerheti. Igaz, a nyolcaddöntőben nem lesz egyszerű dolga, ugyanis a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitová ellen lép majd pályára. A 14. helyen kiemelt cseh teniszező is bombaformában van, a 22-nek rangsorolt ukrán Szvitolinát verte magabiztosan 6:3, 6:4-re.

„Igazi drámai meccs volt, nagyon örülök, hogy a végén sikerült megtalálnom a játékomat, és kellő agresszivitással tudtam teniszezni. Ám azt is tudom, Angelique ellen ennél többre lesz szükség” – nyilatkozta a viadal hivatalos honlapján Kvitová.

Szintén már bejutott a nyolcaddöntőbe a tavaly finalista olasz Roberta Vinci – a német Carina Witthöftöt búcsúztatta három szettben (6:0, 5:7, 6:3) –, a korábbi világelső dán Caroline Wozniacki, aki a román Niculescut verte 6:3, 6:1-re, valamint a magyar származású, de brit színekben induló Konta Johanna, utóbbi a svájci Bencicet ütötte ki 6:2, 6:1 arányban. A hazai nézők nagy örömére az amerikai Keys is ott van a legjobb 16 között, miután hatalmas csatában (7:5, 4:6, 7:6) legyőzte a külsőleg Serena Williamsre hajazó japán Oszakát, aki a döntő szettben már 5:2-re vezetett.

A férfiaknál történt néhány igen meglepő eredmény. Mondjuk az, hogy Novak Djokovic ott van a nyolcaddöntőben, az természetes, ám az már kevésbé, hogy ezért mindössze egy meccset keljen nyernie. A szerb címvédő ugyanis a lengyel Janowitz legyőzését követően szinte játék nélkül abszolvált két találkozót, ugyanis a cseh Vesely ki sem állt ellene, míg tegnap az orosz Juzsnyij 31 perc után, a szerb 4:2-es vezetésénél jelezte, nem tudja folytatni a meccset, így Djokovic ismét pihentetni tudta sérült csuklóját. A következő ellenfele nevét elolvasva úgy tűnhet mindenkinek, hogy a mázlifaktor folytatódik a világelső esetében, ugyanis a nyolcaddöntőben a torna egyik meglepetésembere, a brit Edmund következik a számára, ám ha eláruljuk, hogy a 21 éves, a világranglistán 84. helyen álló teniszező a francia Gasquet és legutóbb az amerikai Isner legyőzésével (6:4, 3:6, 6:2, 7:6) jutott el idáig, akkor akár egy izzadtságszagú meccset is jósolhatunk a meglehetősen formán kívül játszó Djokovicnak.

Nem sikerült a legjobb 16 közé jutás a hetedik helyen kiemelt Marin Cilicnek, hiszen a 2014-es US Open-győztest – aki az utolsó 16 meccséből 15-t megnyert – a közönség nagy örömére a három szettben megverte az amerikai Jack Sock (6:4, 6:3, 6:3). Folytatta diadalmenetét Rafael Nadal is, aki a harmadik meccsén sem veszített játszmát, ezúttal az orosz Andrej Kuznyecovot verte 6:1, 6:4, 6:2-re. A spanyol úgy tűnik, tényleg visszanyerte a régi formáját, a csuklósérülése a múlté, és a tavalyi Roland Garros óta most jutott be egy Grand Slam-torna nyolcaddöntőjébe.

„Nagyon örülök annak, hogy ilyen jól megy a játék. Andrej ellen kifejezetten jól teniszeztem, főleg az első és harmadik szettben, így bizakodó vagyok a folytatást illetően” – fogalmazott Nadal, aki legközelebb a verhetetlennek egyáltalán nem nevezhető 24. kiemelt francia Pouille ellen lép pályára, aki meglepetésre öt szettben nyert a 15. kiemelt spanyol Bautista-Agut ellen (3:6, 7:5, 2:6, 7:5, 6:1).

A franciák egyébként szinte tökéletes napon vannak túl a felső ágon, ugyanis Pouille kívül Tsonga és Monfils is ott van a legjobb 16 között. Akárcsak a ciprusi kalóz, Markosz Baghdatisz, aki a kanadai Raonicot kiejtő amerikai Harrison ellen nyert 6:3, 7:6, 1:6, 6:1 arányban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.