Eldőlt: Róma visszavonja az olimpiai pályázatát

Így Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben.

MTI
2016. 09. 29. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római városi tanács csütörtökön Virginia Raggi főpolgármester múlt szerdán bejelentett döntése mellé állt, vagyis nem támogatja a pályázatot a 2024-es nyári játékok lebonyolítására. A küldöttek 30:12 arányban szavaztak a jelentkezés ellen. A voksolástól várható volt, hogy Raggi álláspontját fejezi ki, mivel az őt támogató 5 Csillag Mozgalom (M5S) többségben van a testületben.

„Felelőtlenség lenne a részünkről, ha támogatnánk ezt a pályázatot” – jelentette be múlt szerdán a városvezető nem sokkal azután, hogy nem fogadta Giovanni Malagót, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökét. Raggi akkor hozzátette, a rendezés elviselhetetlen terheket jelentene és csak adósságot eredményezne. Malago igazságtalannak nevezte a főpolgármester döntését.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök már múlt pénteken lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését, és kizárta, hogy a kormány szembemenjen a római főpolgármester álláspontjával.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2015. szeptember 16-án tette közzé, hogy Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogáért. Róma előtt Hamburg is kiszállt a versenyből, mert a helyiek tavaly november 29-én ügydöntő népszavazáson úgy határoztak, hogy nem támogatják a város pályázatát.

A nyolc év múlva esedékes olimpia második pályázati szakaszában október 7-ig kell leadniuk a pályázóknak az anyagukat, amelyben döntően olyan technikai jellegű adatok szerepelnek, mint a szervezési felépítés, a jogi háttér, valamint a különböző garanciavállalások.

A NOB jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.