Élete egyik legnagyobb meccsét bukta el Babos

A világ egyik legjobbját, Simona Halepet ütötte ki majdnem a US Openről, de végül a román nyert.

MTI
2016. 09. 03. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arthur Ashe Stadionban – ahol Babos Tímea életében először játszhatott – a világranglista ötödik helyén álló Halep ellenállhatatlanul kezdett, Babos még labdamenetet is csak elvétve nyert, így pillanatok alatt 4:0-át mutatott az eredményjelző. A magyar teniszezőnek a játszma közepén volt egy rövid fellángolása, de ez is csak egyetlen játék megnyeréséhez volt elég, és mindössze 23 perc alatt véget is ért az első szett.

A második szettet Halep több rontással kezdte, Babos ezt kihasználva 1:1-nél elvette riválisa adogatását, azonban egy maratoni hosszúságú játékban előnyét nem tudta megtartani. A világranglistán 34. magyar játékos nem tört össze, hosszú labdamenetekre kényszerítette Halepet, újra brékelt, és 4:2-re elhúzott. Halep mintha összezuhant volt, Babos pedig ezt kihasználva, erőtől duzzadó játékkal, ásszal lezárva a szettet egyenlített.

A mindent eldöntő harmadik szettben – amely az első volt Halepnek a mostani US Openen – az első játékban Halep 40-15-re elhúzott, Babos innen tudott fordítani és rögtön brékkel kezdeni. A következő játékban két bréklabdát is hárított a magyar, és innen került előnybe (2:0). Ezt követően mindketten aránylag simán hozták saját adogatásukat, majd Halep egy rendkívül hosszú, 24(!) ütéses játék utolsó pontjával 3:3-ra egyenlített. Halep a folytatásban nyögvenyelősen került előnybe, majd jött Babos, aki előbb maga számára tette nehézzé a játékot, végül három bréklabdát is hárítva – közte négy zseniális fonákkal – egyenlített (4:4). Babos a következő játékban két bréklabdához jutott, de nem tudott élni a lehetőséggel, így a mérkőzésben maradásért kellett adogatnia. Pillanatok alatt 40-15-re elhúzott, ám Halep visszajött, és meccslabdához jutott, Babos pedig kettős hibával „zárta le” az összecsapást.

A statisztikai adatok alapján tökéletesen látszik, hogy a 23 éves soproni teniszező az első szettben szinte a pályán sem volt néhány labdamenet kivételével. A beütött első szervái mögött mindössze 29 százalékban nyerte meg a pontot – ez Halepnél 77 százalék volt –, és a három nyerőjével szemben 9 ki nem kényszerített hibát is vétett, valamint mindkét bréklehetőségét elpuskázta, míg ellenfele három esélyből háromszor vette el a magyar játékos szerváját. A második szettben fordult a kocka, és minden mutatóban Babos volt a jobb: 71 százalékban tudta megcsinálni a pontot az első szerva mögött, tíz nyerőt ütött, míg Halep csak hármat, és a magyar teniszező 5 lehetőségből három alkalommal is elvette ellenfele adogatását. A döntő szettben nagyjából azonosan teljesítettek, ám az döntött Halep javára, hogy Babos kétszer annyi ki nem kényszerített hibát ütött, mint ellenfele (26/13). Hogy nem ácsorogtak a találkozó 127 perce alatt, azt jól bizonyítja, Babos 8,43, míg Halep 9,05 kilométert futott.

„Amennyire nehezen indult a meccs, és nem tudtam, mit kezdjek ellene, annyira feljavultam, és jól kezdtem játszani! Egy nagyon magas színvonalú meccs volt. Ilyen ritkán mondok, de életem egyik legjobb meccse volt, amit valaha játszottam. Emiatt boldog lehetek, de természetesen szomorú is vagyok, hogy nem nyertem. Fizikailag nem volt egyszerű meccs, tízből hét labdamenet hosszú, elég »zűrös« volt. El is fáradtam, de ilyen a tenisz. Próbálok regenerálódni a páros előtt. Nagyon jó dolog, hatalmas élményt jelent egy ilyen meccset játszani az Arthur Ashe Stadionban a világ egyik legjobbja ellen. Végre egy kicsit megtört a „Grand Slam-fóbia”, tudtam egy GS-tornán is jól játszani! Ez nagyon motiváló és pozitív a jövőre nézve” – nyilatkozta hivatalos honlapján Babos Tímea.

Babos még a szombati versenynapon a kazah Jaroslava Svedova oldalán párosban is érdekelt, 22.50-kor léptek pályára a Jelena Osztapenko, Andrea Petkovic (lett, német) duó ellen.

Eredmény:

női egyes, 3. forduló (a 16 közé jutásért):

Simona Halep (román, 5.) – Babos Tímea (31.) 6:1, 2:6, 6:4

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.