Futás: tizenötezren kérik a fővárosiak türelmét

Brutális mezőny gyűlik össze vasárnap a budapesti utcai félmaratonon, videón mutatjuk az útvonalat.

2016. 09. 08. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most vasárnap már 31. alkalommal rendezik meg a budapesti őszi közúti félmaratont – momentán a Wizz Air névadó támogatásával –, amely az évek hosszú során Közép-Európa talán legnagyobb tömegsportrendezvényévé nőtte ki magát. A szokott módon, reggel 9-kor rajtolnak el a futók a városligeti Olof Palme sétányról, hogy a Hősök terén át ellepjék az Andrássy utat, majd a rakpartokat, a Váralagutat, a Lánc- és a Szabadság hidat, később pedig a pesti belváros, majd a Bajcsy-Zsilinszky, a Váci és a Dózsa György út egy részét.

A 21 097,5 métert a szervezők 1996 óta „a legyőzhető távolság” becenévvel illetik, és egyénileg, párosban és trióban is lefutható, nevezni akár a verseny napján is lehet a Városligetben, reggel 7 és fél 9 között.

Az útvonal bejárása 360 km/h átlagsebességgel igen tetszetős! (Felgyorsított útvonalfilm)

A várost érintő legeslegfontosabb kérdés, hogy hol, mikor és hogyan lesznek lezárások, ezzel kapcsolatban – hiába a nevezői létszám folyamatos emelkedése – már egyre alkalmazkodóbbak a szervezők, gyakorlatilag csak vasárnap délelőtt kell 50-80 perces „át nem eresztési” időszakokra számítani az érintett helyeken, amelyekről a Forgalmiváltozások.hu-n és a rendőrség honlapján (itt) már most is, de a vasárnap nyilván a BKK.infón is folyamatosan tájékozódni lehet. A Nagykörút és a Kiskörút például szinte teljesen érintetlen lesz a futók által, reggel negyed 10 táján kell mindössze néhány percet várni majd, amíg a futók keresztülhaladnak az Oktogonon.

Helyszíni nevezés

Mivel a kitelepülés miatt szerda óta zárva van a Váci úti nevezési központ, a szervezők a versenyhelyszínen már a nagy nap előtt biztosítják, hogy a még érdeklődők rajthoz álljanak a Wizz Air-félmaratonon vasárnap. A PeCsa mögötti Nagyrét Olof Palme sétány felőli oldalán péntek reggel 8-kor már megnyit a versenyközpont, azon a napon 18 óráig lehet nevezni, szombaton 9 és 18 óra között, vasárnap pedig reggel 7től fél 9-ig. A már benevezett versenyzők ugyanitt és ugyanekkor rajtcsomagjukat is átvehetik.

A helyszíni, kedvezményesen is igen borsos nevezési díjakról ITT lehet tájékozódni.

Az egyéni nevezések száma 10 ezer fölött jár, ennek felső korlátja 12 ezer, váltóban közelítünk az 5 ezer nevezőhöz, itt 5200 hely van személyekre értve.

A futóverseny során – ahogy az bevett ilyenkor – frissítőpontok is lesznek, illetve tíz zenei csoportosulás segíti elvonni a figyelmet a futás fáradalmairól és megtörni a monotóniát. Korábban tilos volt a „fülbe nyomott zene” a Budapest Sportiroda (BSI) által szervezett versenyeken, azonban a folyamatos figyelmeztetéseket a BSI tavalyra egész egyszerűen megunta, nem tudta betartatni ezt a szabályt, és mindenkinek a saját felelősségébe utalta, ha a verseny során amiatt szenved balesetet, hogy valamilyen akusztikai körülményre – például szervezői motor közeledésére, figyelmeztetésre, előzésre – nem reagál.

A versenyen már biztos, hogy – a váltóemberekkel együtt – 15 ezernél többen állnak rajthoz, és bizony rengeteg ismert ember – politikus, művész – is ott lesz a lombok alatt. Például Bóta Kinga olimpiai ezüstérmes kajakossal is lehet találkozni a szerencséseknek, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom szőke főtitkára most először próbálja ki magát az elérhető távon.

Talán meglepő adat lehet, de a BSI által szervezett néhány gigantikus futóesemény mellett 2016-ban országszerte már több mint 150 félmaratoni távú futóverseny van, ami jelzi, hogy tényleg megmozdult az ország.

A félmaratonra készülők a szakemberek általános ajánlása szerint 3-4 részre (napra) osztva hetente 20-25 kilométert futnak le pár hónapon át, ami tényleg nem több egy héten 3 óra mozgásnál – még az amatőröknek sem. Ugyanakkor a mostani versenyen nagyon kell figyelni arra, hogy a versenyzők „tiszteljék” a távot, ami hangsúlyozottan azt jelenti, hogy nem szabad az elején rohangászni – különös tekintettel arra, hogy hétvégére 30 fok körüli csúcshőmérsékletet mondanak árnyékban. (A frissítőpontokon banán, szőlőcukor, izotóniás ital és víz egyaránt rendelkezésre áll.)

Aki nem bírná még a váltótagok számára kiírt 6-8-10 kilométeres adagokat sem, azoknak indul a Ligetkör elnevezésű, 3 kilométeres kocogóverseny, erre is lehet nevezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.