Gyurta Dániel: Éhgyomorra, vasárnap reggel is megy úgy, mint az olimpián

Olimpiai bajnokunk még nehezen emészti meg a sikertelenséget, de megy tovább – most már két pályán.

BuL
2016. 09. 09. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 200 méteres mellúszás olimpiai címvédőjeként repült Rióba Gyurta Dániel, akinek a versenyzése előtt voltak intő jelek, de aktuálisan nem látszódtak olyan időeredmények a versenytársak részéről, amelyeket ő korábban ne teljesített volna. A Swimswam amerikai úszószakportál is dobogóra várta az Újpest szupersztárját, aki végül már az előfutamok során kiesett, egyéni legjobbjától több másodperccel elmaradva. Csaknem egy hónappal vagyunk a szomorú események után, igaz Gyurta azóta kinyilatkoztatta, vissza akar térni a korábbi magaslatokra, illetve igazat adhatunk ismételt kijelentésének is, miszerint ő mostantól bármit tesz, olimpiai bajnok. A Digi Sport televízió stúdiójában járt péntek reggel.

– Ha visszatekerhetném az időt, azon a tizenhetedik helyen jó lenne kicsit változtatni. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a felkészülés és a verseny során erre a teljesítményre voltam képes. Ezt nagyon nehezen viselem a mai napig is.

Ha visszatekint az elmúlt négy évre, ráadásul azt látja, hogy soha nem kapott még ennyi támogatást és biztatást. Arra számított, hogy az ötkarikás játékokon majd 2:07 perc környékén tud teljesíteni, de ettől jócskán elmaradt (2:11,28). És hogy mi hiányzott?

– Úgy gondolom, nem lehet kiemelni egyetlen dolgot. Az időt, amelyet úsztam, bármelyik vasárnap reggel, éhgyomorra teljesíteni tudom, akár alapozási idő elején vagy közepén is. Volt egy sebességhatár, amit – bármit csináltam – nem tudtam áttörni. A mellúszómezőny ráadásul igen speciális, rajtam és Marco Kochon kívül folyamatosan jönnek-mennek a legjobbak.

Való igaz, a számot végül a kazah Dimitrij Balandin nyerte, és a döntőben is szinte kizárólag meglepetésemberek jutottak el. Az viszont, hogy a győztes úszó ideje (2:07,46) nem volt nagyon extra, különösen is keserűvé teszi Gyurta Dániel számára az olimpiát.

Arra a felvetésre, ami például Hosszú Katinka felkészüléséből egyenesen következik, miszerint talán nem kellett volna rejtőzködni a mezőny elől a felkészülési időszakban, arra ismét csak azt mondta: a felkészülésben nem volt hiba, soha annyira elszántan és keményen nem készült még olimpiára, mint ezúttal. Kérdésre válaszolva egyértelművé tette, hogy noha Széles Sándor – 2012 óta tartó betegsége után – idén január óta valóban látogatja az edzéseit, nem az a lényeg, hogy ki van ott, hanem hogy ki mennyit tesz hozzá. Azt aláírja, hogy az edzéspanelok továbbra is Széles elgondolásai alapján nyugszanak, de újításra mindig szükség van, ugyanígy a Kovácshegyi, Virth, Széles edzőtrió egyben tartására is.

Gyurta Dánielt egyébként – és ez nagy öröm számunkra is – az olimpia alkonyán 23 jelölt közül a 4 új tag egyikeként beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói testületébe, mások mellett Jelena Iszinbajeva mellé, aki minden idők legkiválóbb női rúdugrója és a ma még megdönthetetlennek tűnő világcsúcs tartója. Az 5185 voksoló közül 1469-en tettek ikszet Gyurta Dániel neve mellé. Az aktív versenyzés mellett három hétvégét jelent neki a munka évente.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.