Hanga Ádám a mezőny legjobbja

A magyarok szerdán Luxemburgban lépnek pályára.

MTI
2016. 09. 12. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bb1.hu szaklap összesítése szerint a meccsenkénti hatékonyságot összegző mutató (VAL) szempontjából a spanyol Vitoria magyar légiósa áll az első helyen 21,3-as átlaggal. A nemzeti együttes másik kulcsembere, Vojvoda Dávid a hatodik helyen áll 19,8-cal.

Ami a legponterősebb játékosokat illeti, Vojvoda 21,5 pontos átlagával a második legjobb dobó a mezőnyben, míg Hanga 19,8 ponttal az ötödik.

Stojan Ivkovic kapitány együttese szombaton a britek vendégeként győzött 88-80-ra a negyedik körben. A nemzetközi szövetség (FIBA) Hangát beválasztotta a forduló álomcsapatába. A 27 éves kosaras már másodszor szerepel a legjobbak ötösében, mindkétszer a britek ellen remekelt. Londonban 18 ponttal, kilenc lepattanóval és nyolc gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Ami a folytatást illeti, a magyarok szerdán Luxemburgban lépnek pályára, szombaton pedig Macedónia ellen zárják a kvalifikációt Szolnokon. A válogatott – amely legutóbb 1999-ben vett részt Európa-bajnokságon – már csak akkor nem jut ki a 2017-es Eb-re, ha kikap a sereghajtó Luxemburg otthonában, majd több mint tíz ponttal alulmarad Szolnokon. Ezzel párhuzamosan szerdán a macedónoknak le kell győzniük a vendég briteket, akiknek szombaton Luxemburgban is ki kell kapniuk legalább 25 ponttal. Ez már csak azért is valószínűtlen, mert a miniállam csapata mind a négy eddigi meccsét elvesztette.

A 40. kontinenstornának Helsinki, Tel-Aviv, Kolozsvár és Isztambul ad otthont 2017. augusztus 31-től szeptember 17-ig. Finnország, Izrael, Románia és Törökország a rendező jogán tagja a 24-es mezőnynek, Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország és Horvátország a 2015-ös Európa-bajnokság 1-9. helyezettjeként szerzett részvételi jogot. Hozzájuk csatlakozik a selejtezőből 11 válogatott, a hét csoportgyőztes és a négy legjobb második helyezett.

A G csoport állása:

1. Magyarország 8 pont, 2. Nagy-Britannia 6 (348-335), 3. Macedónia 6 (316-321), 4. Luxemburg 4

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.