Igazi ringháborúk: Golovkin és a Mayweather-utód is bunyózik

A középsúlyt uraló kazah és a negyedik súlycsoportjának meghódítására készülő nicaraguai újra szorítóban.

B. Molnár László
2016. 09. 10. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon talán lehet vitatkozni, hogy a középsúly uralkodója, a kazah származású Gennagyij Golovkin vagy a magyar idő szerint vasárnap hajnalban a negyedik súlycsoportot meghódítani akaró nicaraguai Roman Gonzalez áll-e jelenleg a pvp-listák élén – a szakma egyelőre utóbbit tartja Floyd Mayweather örökösének –, ám abban nincs vita, ha ők ringbe lépnek, az a sportág fényes eseménye. Ráadásul mindketten olyan ellenfél ellen lépnek szorítóba, akik a maguk súlycsoportjának legjobbjai, és a fent említett pvp-listán szintén igencsak előkelő helyen állnak.

Gennagyij Golovkin a WBC, IBF és a WBA középsúlyú világbajnoka, elképesztő tudása, hatalmas ütőereje miatt szinte mindenki elkerüli, aki csak teheti. A váltósúly legjobbja, a brit Kell Brook (36-0, 28 KO), az IBF világbajnoka nem félt felmenni két súlycsoportot is a kazah kedvéért, így a két klasszis ma este Londonban összecsap egymással Golovkin WBC- és IBF-öveiért. Sokan féltik Brookot, ám a brit egyrészt elképesztő mennyiségű izmot szedett fel magára, másrészt állítása szerint megőrizte remek lábmunkáját és ütőgyorsaságát, amivel sokak szerint meglepheti GGG-t.

„Érezni fogja az erőmet, hiszen egy igazi, nagy, erős és gyors középsúlyú fogja megütni, nem pedig egy váltósúlyú. Most veszélyesebb voltam a kesztyűzéseken is, hiszen egészségesebb formát tudtam mutatni, jobban oda tudtam tenni magam az edzéseken, nem kellett a fogyasztással szenvednem, így a mérkőzésen tökéletes leszek” – nyilatkozta Kell Brook.

Golovkin is biztos a sikerében, ám úgy véli, a kiváló brit ellen élete mérkőzése következik.

„Kell Brook nagyon jó ökölvívó, tisztelem azért, mert elvállalta a meccset, és biztos vagyok benne, hogy nagyon is felkészült. Egy veretlen világbajnok, életem legnagyobb kihívása lesz tehát ez a találkozó” – közölte Golovkin kettejük utolsó közös sajtótájékoztatóján. A gálát a Sport TV élőben közvetíti.

A Los Angeles-i gálán a nicaraguai Roman Gonzalez a légsúly után most a nagylégsúly trónját veszi célba, és rögtön a kategória legjobbjával, a mexikói Carlos Cuadrasszal (35-0-1, 27 KO) küzd meg a WBC világbajnoki címéért. Ám ez több lesz kettejük között egy vb-címmeccsnél, hiszen a tét a súlycsoport trónja, illetve a lehetőség a nagylégsúly másik kiemelkedő alakja, a WBO-világbajnok japán Inoue Naoja (11-0, 9 KO) elleni címegyesítés. A szakértők szerint ez a meccs joggal pályázhat majd az Év meccse címre is, és úgy vélekednek, hogy a végén a Chocolito becenévre hallgató nicaraguai világklasszis kezét emelik magasba, aki ezzel behúzza a negyedik súlycsoportjában is a világbajnoki övet.

„Nagyon kemény mérkőzést várok, de Isten figyel ránk és tudom, hogy az én oldalamon fog állni és szombaton történelmet írhatok, hogy a negyedik súlycsoportban is vb-övet szerzek” – mondta Gonzalez. 

A mexikói címvédőnek sokan azt tartják az egyetlen esélyének, hogyha képes gyors lábmunkával és pontos, gyors kombinációkkal kimozgatni és meglepni az állandóan rohamozó nicaraguai Gonzalezt. Hogy erre talán egyedül Cuadras lehet képes Chocolito ellen, abban mindenki biztos, ugyanis a mexikói pontosan így tudott nyerni annak idején a WBC vb-címéért a dinamitöklű thaiföldi Srisaket Sor Rungvisai ellen.

„Lassan eljön az idő, és én nagyon boldogan várom. Rengeteget készültünk, és biztos vagyok abban, hogy én leszek az, aki ezen az éjszakán történelmet ír” – árulta el Cuadras.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.