Két vizsgálatot indít a NOB az oroszok ellen

Thomas Bach elnök kijelentette, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket Oroszország ellen.

MTI
2016. 09. 19. 21:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó Insidethegames.biz portál hozzájutott ahhoz a hatoldalas levélhez, amelyben a NOB tájékoztatta mind a 97 tagját az eljárások megindításáról. Thomas Bach elnök kijelentette, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket Oroszország ellen, ha a vizsgálatok során bizonyítékot találnak az államilag támogatott doppingolásra, egyben felszólította a tagságot, hogy lépjenek fel közösen az orosz doppingrendszer ellen.

Az egyik vizsgálatot Guy Canivet francia bíró, a NOB etikai bizottságának alelnöke, a másikat pedig Denis Oswald svájci NOB-tag, a Nemzetközi Evezősszövetség korábbi elnöke vezeti majd.

Canivet eseti bizottságának feladata feltárni, hogy történt-e kormányzati beavatkozás az orosz sportolók doppinghasználata kapcsán a Szocsiban rendezett 2014-es téli olimpia idején. Oswald ideiglenes csoportjának azt kell kiderítenie, hogy kicserélték vagy meghamisították-e orosz versenyzők doppingmintáit a 2014-es ötkarikás játékok során. Ez volt a témaköre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából Richard McLaren kanadai ügyvéd által készített jelentésnek is, amelynek egy részét júliusban nyilvánosságra hozták. A hamarosan induló eljárás miatt a szocsi téli olimpián részt vevő összes orosz sportoló doppingmintáját újravizsgálják.

„Az ismételt analíziseknek kettős feladatuk lesz: egyrészt arra keresik a választ, hogy történt-e doppingolás, amelyet nem jelentettek, másrészt azt vizsgálják, hogy manipulálták-e a mintákat a McLaren-jelentésben leírt módon. A NOB megteszi a szükséges intézkedéseket és szankciókat a bizottságok megállapításait követően” – áll a levélben.

Bach azt is elárulta, hogy Canivet és McLaren együttműködik majd a nyomozás során, és megosztják egymással az információkat, illetve Canivet részletesen elemzi azokat a bizonyítékokat is, amelyeket korábban McLaren vizsgált.

Korábban arra lehetett számítani, hogy a kanadai ügyvéd október végén közzéteszi jelentése teljes anyagát, de a legfrissebb hírek szerint még legalább két hónap kell, amíg elkészül vele.

Thomas Bach tervei szerint mindkét vizsgálat a jövő év elején zárul le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.