Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet szerzett a paralimpián

„Nagyon nehéz volt” – ezek voltak az első szavai a sportolónak.

MTI
2016. 09. 14. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UTE 37 éves sportolója a csoportjából 3/2-es győzelmi mérleggel lépett tovább, majd a negyeddöntőben 15-12-re verte a hongkongi Ng Justine Charissát, a legjobb négy között pedig 15-2-re kikapott egy másik hongkongitól, Yu Chui Yee-től.

A bronzmérkőzésen a kínai Csang Csung-cuj volt a riválisa, s óriási csatában 15-12-re nyert. Kettő-kettő után remekül kapta el a fonalat, sorban négy tust adott – ezek után mindig jött a rá jellemző üvöltés –, és 6-2-re ellépett. A folytatásban is ő irányított, 7-3, majd 9-4 lett, ekkor azonban váratlanul megtorpant. Olyannyira, hogy az ellenfél kiegyenlített, sőt megfordította az állást. Ezután 12-12-ig fej fej mellett haladtak a felek, de a hajrában ismét a magyar vívó összpontosított jobban, s bevitte a győztes találatot is, majd a sisakját levéve, a székéből felállva ünnepelt.

„Nagyon nehéz volt” – ezek voltak az első szavai Krajnyák Zsuzsannának. Azt mondta: a londoni negyeddöntő után ez volt élete második legnehezebb asszója. Négy éve, a brit fővárosban ugyancsak harmadik lett. „Nagyon készültek rám a kínaiak, ez érezhető volt. Nem tudtam teljesen azt vívni, amit szoktam, kellett váltanom, ami nem volt könnyű, de végül megoldottam.”

A magyar sportoló szerint az elődöntőben hongkongi ellenfele elcsalta a távolságot – az asszók előtt bizonyos szabályok szerint beállítják a felek közötti távolságot –, s emiatt neki azon a találkozón nem volt esélye.

„Athénban, Pekingben és Londonban is vele vívtam a döntőbe jutásért, sajnos mindig ő győzött” – mondta az ötödik paralimpiáján szereplő Krajnyák, hozzátette azonban: ez a vereség nem törte le, hamar túllépett rajta, s készült a bronzmérkőzésre.

„Nem tudom, hogy 9-4 után mi történt. Kicsit talán türelmetlen lettem, úgy gondoltam, mindjárt itt a vége. De szerencsére az edzőm még időben figyelmeztetett, és ez használt” – válaszolta az MTI kérdésére.

Krajnyák kedden elvesztette a harmadik helyért rendezett összecsapást párbajtőrben, most viszont megszerezte a magyar küldöttség kilencedik érmét Rióban. Négy ezüst mellett ez az ötödik bronz.

A magyar vívó rendellenességgel született, a bal lába nem fejlődött ki teljesen, ezért szerepel az A sérültségi kategóriában. Magyarország egyik legeredményesebb parasportolója a kerekesszékes vívást 1998-ban kezdte el, és azóta több világbajnoki és Európa-bajnoki címet nyert, a paralimpiákon pedig ezt megelőzően nyolcszor volt dobogós egyéniben és csapatban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.