Négy-hat érmet remél az úszókapitány az olimpián

A magyar paralimpiai küldöttség legnagyobb létszámú csapata, a tízfős úszóválogatott már Rióban készül.

MTI
2016. 09. 05. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember a hétfői edzés közben azt mondta: a körülményekre nem lehet panaszuk, mindennel meg vannak elégedve.

– Szerintem mostanra már „kirúgta” magát a falu, mindent helyrehoztak, ami először még hiányzott. Az ételre sem lehet panaszunk, a világ összes konyhája közül válogathatunk. Hely pedig van bőven, mert a paralimpián induló bő 4000 versenyző több mint kétszeresére van méretezve a falu – fogalmazott, hozzátéve, hogy a „szállítás is extra”, a buszok folyamatosan köröznek a paralimpiai faluban, a szállásról rövid időn belül el tudnak jutni az uszodába.

– Leszámítva az átállással járó tompaságot, az ezzel járó nyűgöt, a versenyzők jól vannak. Nem tudok olyan körülményt említeni, amelyre később hivatkozni lehetne, ha bármi nem sikerül – mondta mosolyogva. – Jelenleg a csúcsformába hozás zajlik, ennek minimális elvárása, hogy a végén teljesen friss legyen az ember, ha nem az, akkor nincs csúcsformában. Emellett persze az állóképesség és a gyorsaság megtartása is cél, úgyhogy most ez a finomhangolás zajlik, mondhatom, hogy jól – fogalmazott Sós Csaba.

Az elvárásokról azt mondta: szerinte az a realitás, hogy megismételjék a négy évvel ezelőtti londoni szereplést.

– Ott hat érmet nyertünk, igaz, volt egy arany is, arra most kevesebb esély látszik, de messze nem kizárt. Hivatalosan négy-hat érmet várok, és szeretném, ha lenne köztük a legfényesebből is – jelentette ki.

Hozzátette: mindhárom londoni éremszerző, Sors Tamás, Tóth Tamás és Vereczkei Zsolt is itt van Rióban, ők most is éremesélyesek, ahogy a nők közül az Európa-bajnok Pap Bianka, valamint a küldöttség legfiatalabbja, a mindössze 14 éves Konkoly Zsófia, továbbá Kézdi Réka és Illés Fanni.

– Legutóbb döntős volt mindenki, most lehet, hogy nem így lesz, de most több az éremesély – zárta mondandóját Sós Csaba.

A 100 méter pillangón kétszeres címvédő Sors Tamás azt mondta: most elsősorban időeredményekben gondolkodik.

– Ha megúszom a londoni időket vagy annál jobbakat, akkor leszek elégedett. Szeretnék egyéni csúcsokat hozni, s ha azok jó eredményre elegendők, akkor boldog leszek. Két orosz riválisom is kiesett, sajnálom őket, hogy nem lehetnek itt, jobb lett volna a medencében legyőzni őket.

A pécsi sportoló hozzátette: nagyon jól érzi magát a riói uszodában, amelynek megítélése szerint gyors a vize.

– Remélem, vasárnapig megmarad ez az érzés. Egyelőre bizakodó vagyok. Harmadszor vagyok paralimpián, most már nincsenek nagy meglepetések. Tudom, hogyan működik a rendszer, hogyan kell itt mozogni. Rutinosnak érzem magam – fogalmazott.

A magyar csapat zászlaját szintén egy rutinos úszó, a hetedik paralimpiáján induló Ráczkó Gitta viszi majd a szerda esti megnyitón. Hétfőn ő is az uszodában tréningezett.

– Gyors a medence, jó a vize nagyon. Száz méter mellen szeretnék döntőbe kerülni, ez a célom. Megtisztelő, hogy én vihetem a zászlót, örülök a lehetőségnek. Vasárnap már felraktuk a kerekesszékre a zászlótartó rudat, kipróbáltuk – nyilatkozott az FTC versenyzője.

A Londonban két ezüsttel záró Tóth Tamás most is érmet szeretne szerezni.

– Otthon hallottam a rémhíreket, de a falu is jó, az étel is, az uszoda is, a klímával ugyan még meg kell barátkoznom, meleg van, és fülledtebb a levegő, mint otthon, ezt nehezen viselem, de amúgy minden rendben a körülményekkel – mondta. – Jó formában érzem magam, vasárnap úszok először, még hat nap van, addigra átállok majd rendesen. Szeretném kihozni magamból a maximumot. Négy számban indulok, a minimumelvárásom magammal szemben egy érem. Úgy érzem, 200 vegyesen és 50 gyorson van erre a legnagyobb esélyem.

A belépők hatvan százaléka kelt el vasárnapig a szerdán kezdődő Rio de Janeiró-i paralimpiára, de a jelenlegi másfél milliós szám végül a kétmilliót is elérheti.

A szervezőbizottság hétfőn jelentette be, hogy a 2,5 millió jegy közül másfél millió már gazdára talált. Néhány versenyszám döntőjén biztosan telt ház lesz, pedig két hete még attól lehetett tartani, hogy több helyszínen üresek maradnak a lelátók, hiszen augusztus közepéig a belépőknek csupán a 12 százalékát értékesítették.

A Brazil Paralimpiai Bizottság elnöke arra számít, hogy végül a jegyek több mint nyolcvan százaléka gazdára talál majd. Andrew Parsons elmondta: kétmillió belépő értékesítése a céljuk.

„Garantálom, hogy szinte mindennap lesznek dobogós brazil versenyzők, ezért fontos, hogy hazai szurkolók is legyenek a lelátókon. Biztos vagyok benne, hogy akik kilátogatnak, látni fogják, milyen hihetetlen dolog a parasport” – közölte. Az elnök hozzátette: az esemény finanszírozásával kapcsolatos korábbi aggodalmak is eloszlottak a napokban, mert a szövetségi kormány elkezdte a szervezők által kért 250 millió real (21,2 milliárd forint) átutalását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.