Orosz hekkerek: doppingoltak a Williams testvérek

Az érintett versenyzők tagadják a vádakat.

MTI
2016. 09. 14. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.

Az orosz csoport a honlapján vállalta fel nyíltan a támadást, egyúttal azt írta, hogy számos amerikai sportolóra, köztük a teniszező Serena és Venus Williamsre, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan rendelkezik terhelő bizonyítékokkal.

„Az amerikai csapattal kezdjük, amely szégyent hozott a nevére romlott győzelmeivel” – írták honlapjukon a hekkerek, egyúttal jelezték, hogy további országok élversenyzőiről is rendelkeznek információkkal, melyeket hamarosan nyilvánosságra hoznak. – „Készüljetek, hamarosan szenzációs bizonyítékokat közlünk majd híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak.”

A hekkertámadásról a WADA kedden délután adott ki közleményt. Ebben Olivier Niggli, a szervezet főigazgatója azt írta, hogy az ügynökség elítéli az akciót, amelynek célja, hogy aláássa az ügynökség tekintélyét és a nemzetközi doppingellenes rendszert. A főigazgató jelezte, hogy azonnal felvették a kapcsolatot az érintett sportolókkal és szervezetekkel. A WADA azt is közölte, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, s a hekkerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.

Niggli egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani eset „nagy mértékben megnehezíti” a nemzetközi bizalom visszaállítását Oroszországgal szemben, az elmúlt évek doppingbotrányai és a júniusban kiadott McLaren-jelentés után. A WADA által megbízott, Richard McLaren vezette független bizottság azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert. Orosz atléták ezért nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz csoport támadását a WADA mellett többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is határozottan elítélte, egyúttal igyekezett leszögezni, hogy valamennyi sportoló, akit doppingolással vádoltak most meg, tisztán versenyzett.

„A NOB kijelenti, hogy az érintett versenyzők nem sértették meg a doppingellenes szabályokat a 2016-os riói játékokon” – írta közleményében a bizottság.

A Nemzetközi Tornaszövetség, a Nemzetközi Teniszszövetség, illetve az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége is kemény hangvételű közleményben reagált, egyformán felháborodásának adott hangot a bizalmas és titkos adatok nyilvánosságra hozatala miatt, egyúttal pedig megvédte a megvádolt sportolókat.

A Rióban négy arany- és egy bronzérmet nyert Simone Biles szinte rögtön reagált Twitter-oldalán: „Gyerekkorom óta ADHD-m (figyelemzavaros hiperaktivitás) van, amire azóta gyógyszert szedek. Higgyétek el, a tiszta sportban hiszek, mindig követtem a szabályokat, ahogy a jövőben is fogom.”

Az orosz kormány szintén reagált a történtekre: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormánynak, vagy a titkosszolgálatoknak semmi köze a támadáshoz. Megfogalmazása szerint, ez „fel sem merülhet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.