Orosz zászlót vitt a megnyitóra a fehérorosz sportvezető

Cselekedetéért az IPC visszavonta akkreditációját.

MTI
2016. 09. 08. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepség után kiderült, hogy Andrej Fomocskin, az atléták olimpiai edzőközpontjának igazgatója volt az, aki az orosz lobogóval vonult be a stadionba.

Az Orosz Paralimpiai Szövetség elnöke, Vlagyimir Lukin szerint ez szép gesztus volt a fehéroroszok részéről, egyúttal köszönetet mondott érte. Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője hősnek nevezte Fomocskint, aki szolidaritást vállalt a paralimpiáról igazságtalanul kizárt sportolókkal.

A fehérorosz külügyi minisztérium közleménye szerint Fomocskin helyesen cselekedett. Az IPC viszont nem nézte jó szemmel a cselekményt, és – amint arról Craig Spacey, a bizottság sajtóattaséja saját Twitter-oldalán beszámolt – megvonta a fehérorosz sportvezetőtől az akkreditációt. Spacey később sajtókonferencián helytelenítette Fomecsko lépését, leszögezve ugyanakkor, hogy Fehéroroszország Nemzeti Paralimpai Bizottságát nem szankcionálják, mivel egyéni tiltakozásról volt szó.

„Magányos protestálásnak értékeltük az esetet, egyszerű volt a döntést meghoznunk, mivel nem sportoló és nem is edző az illető” – jelentette ki a sajtóattasé. Hozzátette: „Fehérorosz paralimpiai vezetőkkel találkozva leszögeztük, hogy a szabály az szabály, a paralimpiai játékokon nincs helye a politikai tiltakozásnak, tilos. Ha az ilyen protestálások folytatódnak, további intézkedésekről is elgondolkodunk.”

Oroszországot augusztus 7-én zárta ki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság a paralimpiáról, a döntést a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független szakértői jelentésével indokolva, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Moszkvát. Az oroszok otthon saját versenyt szerveznek azoknak a parasportolóknak, akik nem indulhattak Rióban.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.