Osváth Richárd elhozta második ezüstjét

Kard után most tőrben brillírozott honfitársunk.

MTI
2016. 09. 15. 4:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Törekvés SE 31 éves vívója – aki hétfőn kardban is második volt – 3/2-es győzelmi mérleggel zárta a csoportszakaszt, majd a legjobb nyolc között a lengyel Michal Nalewajeket (15-8), az elődöntőben pedig a kínai Szun Kangot (15-10) verte magabiztosan.

A fináléban a kínai Je Zsu-ji volt az ellenfele. A meccs elején az ázsiai vívó két tussal mindig elhúzott, majd Osváth rendre egyenlített. Ez így ment egészen 9-7-ig, ekkor azonban elmaradtak a magyar találatok, s a kínai 13-7-re ellépett. Újabb Je-tus következett, majd a magyar vívó bemozdult a rajtjel előtt, így piros lapot és büntetőpontot kapott, s ezzel véget is ért a döntő (15-8).

„Jobban hangzana, hogy kétszeres paralimpiai bajnok vagyok, de boldog vagyok a két ezüstéremmel – nyilatkozott Osváth Richárd, aki négy éve Londonban harmadik volt ebben a fegyvernemben. – A döntőbeli riválisom nagyon tudta, hogy mit kell csinálni ellenem, korábban vívtunk már többször is, most nagyon jól vívott, nem tudtam vele mit kezdeni.”

Az elődöntőről azt mondta: azt a kínai versenyzőt korábban még soha nem tudta megverni, nagyon örül neki, hogy most sikerült, s valószínűleg abban a csatában elfáradt fejben.

Hozzátette: abból a szempontból örül a tőrezüstéremnek, hogy a két fegyvernemi edzője nem tudja majd „zrikálni” egymást, hiszen kardban is második lett.

„Én egy éremmel is elégedett lettem volna, azért jöttem. Nagyon örülök a két ezüstnek” – fogalmazott.

Osváthé a riói magyar küldöttség tizedik érme, öt bronz mellett ez az ötödik ezüst.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült Románia válogatottjába is, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A parakarrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz- (2012, London, tőr), világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes. Most pedig immár kétszeres paralimpiai ezüstérmes is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.