Rosberg a jó rajttal nyert Monzában

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton második lett, így összetettben még ő vezet.

MTI
2016. 09. 04. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második helyről rajtoló német versenyzőnek ez volt idei hetedik, egyben pályafutása 21. futamgyőzelme. Ráadásul egy hete Spá-ban, és most Monzában is pályafutása első sikerét aratta. Az Olasz Nagydíjon ugyan az edzéseken még kikapott csapattársától, ám a futamon olyan magabiztosan aratott rajt-cél győzelmet, hogy az már szinte demoralizáló volt a többiek számára. Rosberg ezzel egyébként a 19 pontos hátrányából két futam alatt eltűntetett 17 egységet, így a két hét múlva sorra kerülő Szingapúri Nagydíjon már igencsak lőtávolon belülről üldözi Hamiltont.

Balesetmentes volt a rajt, de több pozíciócserét is hozott: az élről induló Hamilton az első kanyar után már csak a hatodik volt, ugyanis Rosberg, Vettel, Bottas és Ricciardo is megelőzte. A kerékcserék kezdetére két helyet javított a brit pilóta, az élen haladó Rosberg előnye pedig ekkor már több mint tíz másodperc volt. Az első boxkiállások után ugyanaz maradt az első négy sorrendje, mint előtte, de a Ferrari taktikájában két kerékcsere szerepelt, a Mercedesek viszont csak egy-egy alkalommal álltak ki, így Hamilton a második helyre került, Vettel és Räikkönen elé. Ebben a kvartettben a hajrá már nem hozott izgalmakat, mert túlságosan nagy volt az időkülönbség az autók között, Daniel Ricciardo viszont megelőzte Valtteri Bottast, és ezzel előrelépett az ötödik helyre.

„Egészen különleges ez a nap, hiszen végre sikerült nyernem Monzában. Biztos, hogy kiélvezem ezt a napot, hiszen rengeteg olasz barátom van. Köszönettel tartozom a rajongóknak, tényleg csodálatosak voltak. Minden a rajton múlt, ami nagyon jól sikerült, és meg is nyertem a versenyt. Nagyon jól érezem magam, és nyitott a küzdelem közöttem valamint Lewis között. Már izgatottan várom a következő futamokat” – jelentette ki Rosberg a pódiumon, ahol aztán meg is énekeltette a pályát már elfoglaló többezer tifosit.

Rosberg mögött csapattársa, a világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton lett a második, aki előbb magára vállalta a rossz rajtot, majd utána már igyekezett a felelősséget a mérnökére hárítani.

„Nem igazán tudom, mi történt a rajtnál. Később majd megpróbálom kideríteni. Mindent úgy csináltam, ahogy szoktam, amikor azt láttam, egy csomó autó elmegy mellettem. Pedig megvolt a fordulatszám, minden pontosan ugyanolyan volt, mint máskor. Egyszerűen csak túlpörögtek a kerekeim. Úgy vélem, a kuplungunk nem elég kiszámítható. A múltban megmondták nekünk a kuplung hőmérsékletét, ezért könnyű volt vele elérni a célt. Most nem olyan könnyű, nem tudhatod, hogy a kuplungod jól működik-e vagy sem” - próbálta magyarázni a bizonyítványt Hamilton.

A két Mercedes mögött hosszú idő után a két Ferrari következett a német Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen sorrendben. A négyszeres világbajnok szerint végre jó úton járnak, de nagyon sokat kell még dolgozniuk, ha a Red Bullt le akarják győzni.

\"Keményen dolgozunk, hogy a Mercedes és főleg a Red Bullok elé kerüljünk, de ők is nagyon jó munkát végeznek, szóval gratulálnunk kell nekik. Tisztelnünk kell, amit elértek, de harcolunk, és vissza fogunk térni. Nem ígérhetem meg, mikor, de vissza fogunk térni. Higgyetek bennünk” - állította a négyszeres világbajnok, míg finn csapattársa kissé csalódottan mondta a Sky televíziónak: – „Úgy gondoljuk, a legjobb stratégiát választottuk, de sajnos ma ez sem volt elegendő a jobb eredményhez. Legalább egy kicsit fejtörést okoztunk nekik. Személy szerint arra számítottam, hogy kissé erősebb leszek a futamon. Bizonyos szempontból rendben van az eredmény, de a harmadik és negyedik hely nem az, amire vágyunk.”

Az Olasz Nagydíj előzését Daniel Ricciardo (Red Bull) mutatta be, amikor nem sokkal a vége előtt parádés manőverrel megelőzte az ötödik helyér dúló csatában a finn Valtteri Bottast.

„Nem akarok úgy távozni vasárnap este, hogy arra gondolok, megpróbálhattam volna. Ezért aztán megpróbáltam. És sportszerű volt. Tudtam, hogy nem fog belém fordulni, nem fog balesetet okozni. Láttam, hogy érzékelte, közel vagyok hozzá, ezért csak arra gondoltam, gyerünk. Szerintem össze sem értünk, amennyire én láttam, minden tisztán ment. És bevallom, nagyon élveztem” – mondta a szokásos mosollyal az arcán az ausztrál pilóta, aki hozzátette, számított arra, hogy Monzában a Ferrarik erősebbek lesznek náluk. – Miután az előző versenyeken mindig dobogós voltam, természetesen mindig reménykedem. Reálisan nézve tudtuk, hogy a Ferrari előnyben lesz itt. Tudtuk, hogy a Williams és a Force India is szoros csatát vív majd velünk, így az ötödik hely volt a cél, és ez meg is lett. Tegnap nem sikerült, ezért ma mindent megtettem azért, hogy meglegyen.”

Ezúttal pont nélkül maradtak a McLaren versenyzői, de mindketten megtalálták a versenyben a saját maguk lelkének fontos pozitív momentumokat. Jenson Button kiemelte, hogy a nagyon rossz kezdés után legalább vívott néhány jó csatát, és a mezőny végéről képes volt feljönni a 12. helyre, míg Fernando Alonso annak örülhetett, hogy a futam végén megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

„A tényleg hibátlan kör ellenére nem voltunk elég gyorsak a pontszerzéshez. Persze tudtuk, hogy ezen a pályán küszködni fogunk kicsit, de most egy kicsit pozitívabban kell a jövőbe tekintenünk, hiszen olyan pályák jönnek, melyeken jobbak lehetünk. Ezeken kell maximálisan teljesítenünk, és a lehető legtöbb pontot gyűjtenünk” – fogalmazott a kétszeres világbajnok.

A világbajnoki sorozat két hét múlva Szingapúrban folytatódik.

Az Olasz Nagydíj végeredménye (pontszerzők): 1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:17:28.089 óra, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 15.070 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 20.990 mp h., 4. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 27.561 mp h., 5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 45.295 mp h., 6. Valtteri Bottas (finn, Williams) 51.015 mp h., 7. Max Verstappen (holland, Red Bull) 54.236 mp h., 8. Sergio Pérez (mexikói, Force India) 1:04.954 perc hátrány, 9. Felipe Massa (brazil, Williams) 1:05.617 p h., 10. Nico Hülkenberg (német, Force India) 1:18.656 p h.

A vb-pontversenyek állása

Pilóták: 1. Hamilton 250 pont, 2. Rosberg 248, 3. Ricciardo 161, 4. Vettel 143, 5. Räikkönen 136, 6. Verstappen 121, 7. Bottas 70, 8. Pérez 62, 9. Hülkenberg 46, 10. Massa 41.

Konstruktőrök: 1. Mercedes 498, 2. Red Bull 290, 3. Ferrari 279, 4. Williams 111, 5. Force India 108, 6. McLaren 48, 7. Toro Rosso 45, 8. Haas 28, 9. Renault 6, 10. Manor 1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.