Rosbergé a pole, Vettel az utolsó

A Mercedes német pilótája az élről kezdheti vasárnap pályafutása 200. F1-es versenyét.

B. M. L.
2016. 09. 17. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szingapúri Nagydíj szombati időmérője több meglepetést is hozott, igaz, a pole pozíciót a jubiláló 31 éves Nico Rosberg szerezte meg. A Mercedes német pilótájának – aki az előző két futamon győzni tudott – karrierje során ez már a 29., s az idei hetedik időmérős elsősége, igaz, Szingapúrban most először indulhat majd a pole-ból.

„Elégedett vagyok! Úgy érzem, ezek voltak a valaha futott legjobb köreim. Pedig az időmérő elején nem volt egyértelmű, hogyan állunk majd a Red Bull-lal, mert a szuperlágyon nagyon gyorsak voltak. Nem aggódom a vasárnapi taktikájuk miatt, de oda fogok figyelni rájuk, mert a szabadedzéseken a szuperlágy gumikon nagyon gyorsak voltak” – értékelte időmérős teljesítményét a 200. futamára készülő Rosberg.

A német versenyző mellől Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája rajtolhat majd, aki a mostanihoz hasonló körülmények között Monacóban csak a csapat taktikai hibája miatt nem tudta legyőzni a Mercedeseket.

„Eléggé jó kör volt, amit a Q3-ban futottam! Az volt a célunk, hogy bekerüljünk az első sorba, és örülök, hogy sikerült legalább az egyik Mercedest elkapnom. Az időmérőre állt össze az autóm, és én is elkaptam a ritmust. Mivel a Q2-ben szuperlággyal futottunk, így ezzel kezdjük a futamot, ami jó ötletnek tűnik, de hogy valóban az-e, az majd vasárnap a futamon kiderül” – jelentette ki mosolyogva az ausztrál pilóta.

Nem volt hasonlóan boldog a vb-címvédő, és az összetettben Rosberget két ponttal megelőzve vezető Lewis Hamilton (Mercedes), aki a harmadik rajtkockát szerezte meg.

„Nem volt frusztráló az edzés, egészen egyszerűen ez eddig nem az én hétvégém. Nem sikerült jó köröket futnom, nem sikerült összeraknom őket, viszont Nico nagyon jó munkát végzett. Remélem, holnap legalább eggyel előrébb kerülök, és akkor legalább meglesz a csapatnak a kettős győzelem” – fogalmazott Hamilton.

Mindenesetre a Ferrari még nála is dühösebben értékelte az időmérőt, ugyanis a finn Kimi Räikkönent a másik Red Bull-pilóta, Max Verstappen is megverte, míg a négyszeres vb-, és szingapúri győztes német Sebastian Vettel pedig műszaki gondok miatt – a stabilizátor romlott el az autójában – már a kvalifikáció első szakaszából sem jutott tovább, sőt, csupán az utolsó helyről rajtolhat majd.

„Bosszús voltam, mivel előbb úgy döntöttünk, próbálkozunk még egy körrel, de nem gyorsultunk. Aztán kimentem, hogy megoldjuk a hibát. De nem gondolnám, hogy bárhogy is lett volna elég időnk a javításra. Azt hiszem, ha ezen a pályán képes leszek pontot szerezni, akkor már elégedett lehetek. Persze ha bejön a safety car, bármi előfordulhat” – nyilatkozta Vettel.

Nem mindennapi jelenet zavarta meg a szombat délelőtti szabadedzést, amikor egy óriásgyík szaladt át a pályán. Max Verstappen alig akart hinni a szemének, szerelőivel még sokáig viccelődött a pályára tévedt hüllőről. Szerencsére semmi baj nem történt, a gyík és a pilóták is megúszták baleset nélkül az esetet.

A 61 körös Szingapúri Nagydíj vasárnap, közép-európai idő szerint 14 órakor rajtol.

Szingapúri Nagydíj – teljes rajtsorrend

1. sor: Nico Rosberg (német, Mercedes) és Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)

2. sor: Lewis Hamilton (brit, Mercedes) és Max Verstappen (holland, Red Bull)

3. sor: Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) és Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)

4. sor: Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) és Nico Hülkenberg (német, Force India)

5. sor: Fernando Alonso (spanyol, McLaren) és Sergio Perez (mexikói, Force India)

6. sor: Valtteri Bottas (finn, Williams) és Felipe Massa (brazil, Williams)

7. sor: Jenson Button (brit, McLaren) és Esteban Gutierrez (mexikói, Haas)

8. sor: Romain Grosjean (francia, Haas) és Marcus Ericsson (svéd, Sauber)

9. sor: Kevin Magnussen (dán, Renault) és Felipe Nasr (brazil, Sauber)

10. sor: Jolyon Palmer (brit, Renault) és Pascal Wehrlein (német, Manor)

11. sor: Esteban Ocon (francia, Manor) és Sebastian Vettel (német, Ferrari).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.