Serena Williams újabb elképesztő rekordja

A 34 éves világklasszis 307. Grand Slam-meccsét nyerte meg. Megdöntötte Martina Navratilova csúcsát.

B.M.L.
2016. 09. 04. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen elképesztő csúcsot ért el az idei US Open hatodik napján Serena Williams. A 34 éves világelső 59 perc alatt, két sima játszmában (6:2, 6:1) megverte a svéd Johanna Larssont, ezzel pályafutása 307. győzelmét aratta Grand Slam-mérkőzésen. Ez pedig nem más, mint új csúcs, mert Serena a hölgyek között megdöntötte Martina Navratilova eddigi 306 győzelmet számláló rekordját. Sőt, ha a nyolcaddöntőben legyőzi a kazah Jaroszlava Svedovát, akkor GS-meccsek sikeres megvívásának tekintetében egyeduralkodóvá válik, ugyanis férfiaknál Roger Federer a csúcstartó, szintén 307 sikerrel, ám ő jelenleg sérült.

„Bevallom őszintén, ez fantasztikus érzés, ráadásul egy olyan rekordot értem el, ahol együtt áll a legjobb férfi és női játékos. Nem is tudtam erről a rekordról, egészen addig, amíg Wimbledonban nem nyertem. Mostantól természetesen új célom van, szeretnék ebben a kategóriában abszolút első lenni, illetve megszerezni a 23. GS-tornagyőzelmemet is, amivel megelőzhetném Steffi Grafot és továbbra is vezethetném a világranglistát” – jelentette ki a viadal hivatalos honlapján Serena.

Mindenesetre a nővére, a 36 éves Venus is remek formában teniszezik, ő a német Laura Siegemund ellen nyert 6:1, 6:2 arányban, és 78. GS-tornáján – ami szintén rekord – bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol majd a 10. kiemelt cseh Katerina Plísková ellen lép pályára, aki az orosz Pavljucsenkovát verte két szettben. (6:2, 6:4). Szintén ott van a vb-címvédő, 4. kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska is, ő a 25. kiemelt francia Garciát verte 6:2, 6:3-ra. A Babos Tímeát nagy csatában legyőző Simone Halepre a nyolcaddöntőben is hatalmas csata vár, ugyanis a bombaformában lévő Carla Suárez-Navarroval játszik: a 11. helyen kiemelt spanyol 6:4, 6:3-ra verte a 19. helyen rangsorolt orosz Vesznyinát.

A férfiaknál csak megszorongatni tudták az esélyeseket. Szép győzelemmel ünnepelte meg a 23. születésnapját a 8. kiemelt Dominic Thiem – a spanyol Carreno-Busta ellen győzött 1:6, 6:4, 6:4, 7:5-re –, ám félő, a tehetséges osztrák menetelése itt véget ér, hiszen legközelebb a 2009-es US Open-bajnok Juan Martín del Potróval csap össze. Az argentin a riói olimpia óta ihletett formában teniszezik, ezúttal a 11. kiemelt David Ferrert intézte el három szettben (7:6, 6:2, 6:3).

„Nehéz leírnom azt, ami most lejátszódik bennem. A makacs csuklósérülésem és a sorozatos műtéteim miatt már azt hittem vége a pályafutásomnak. Azonban visszatérhettem, szabadkártyát kaptam a szervezőktől, hatalmas támogatást a szurkolóktól, és ez repít egyelőre. Nagyon élvezem ezeket a napokat, és mindent megteszek azért, hogy minél tovább tartsanak – nyilatkozta a még mindig csak 27 éves Del Potro, aki a 142 perces csata alatt 81 százalékban nyerte meg a pontokat az első szervája mögött, hat ásza mellé még beütött 37 nyerőt, és tőle teljesen szokatlanul futott 8,23 kilométer.

Ugyancsak nyert és ott van a legjobb 16 között a 2012-es bajnok Andy Murray, aki 60 nyerőt ütve négy szettben megverte a 34 éves olasz Paolo Lorenzit (7:6, 5:7, 6:2, 6:3). A skót klasszis következő ellenfele a 22.-ként rangsorolt bolgár Grigor Dimitrov lesz, aki szintén négy játszmában győzte le a portugál Sousát (6:4, 6:1, 3:6, 6:2). Az alsó ág többi kiemeltje is továbblépett, igaz, a kétszeres GS-bajnok svájci Stan Wawrinka öt szettre kényszerült a brit Daniel Evans ellen (4:6, 6:3, 6:7, 7:6, 6:2). A 2014-es finalista japán Nisikori Kei négy játszmában nyert a remek adogató francia Mahut ellen (4:6, 6:1, 6:2, 6:2), ám nem lesz egyszerű dolga a nyolcaddöntőben, hiszen a horvát ászkirály, a 37 éves Ivo Karlovic ellen játszik, aki az amerikai Donaldsont verte 6:4, 7:6, 6:3-ra, 14 ászt és 54 nyerőt ütve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.